Dispută tot mai aprinsă China-SUA. Fost director adjunct CIA: Competiţia din Marea Chinei de Sud, risc de război în viitor

Data publicării:
57

Între timp, îngrijoraţi de insulele artificiale construite şi apoi puternic militarizate de Beijing în Marea Chinei de Sud, americanii au trimis în zonă cel mai modern avion de monitorizare. Iritaţi că sunt spionaţi, chinezii au cerut de opt ori piloţilor americani să părăsească regiunea.

Replica lor a fost aceeşi de fiecare dată: zburăm deasupra apelor internaţionale. China şi alte şapte state riverane îşi dispută platoul continental al Mării Chinei de Sud, o zonă cum importante resurse piscicole şi petroliere. Valoarea traficului comercial din regiune ajunge la 5.000 de miliarde de dolari. 

„Avion străin! Aici Marina chineză! Sunteţi foarte aproape de zona noastră de alertă! Îndepărtaţi-vă imediat!”, acesta este mesajul cu care este întâmpinat orice avion care nu aparţine Chinei, dacă survolează anumite zone strategice din Marea Chinei de Sud, o zonă cu bogate importante rezerve piscicole şi petroliere.

CNN a obţinut, în exclusivitate, acces în cel mai modern avion de monitorizare al armatei americane.

„Tocmai am ajuns în poziţia dorită, deasupra a trei insule vizate de misiunea de astăzi. Pe aceste trei insule s-au concentrat şi eforturile chinezilor în Marea Chinei de Sud, în ultimii doi ani”, transmite Jim Sciutto, corespondent CNN.

Nu este vorba de insule obişnuite. Cu puţin timp în urmă, fiecare era doar un recif nelocuit, abia zărit din apele mării. Între timp, teritoriile lor a fost lărgite de mâna omului, iar insulele formate astfel au devenit adevărate avanposturi militare ale Beijingului, la peste 600 de kilometri depărtare de ţărmul Chinei.

„După toate aparenţele, se pare că avem de-a face cu o infrastructură militară. După cum ştiţi, am fost interceptaţi cu 30 de minute în urmă şi sunt convins că apelul a venit de pe această insulă”, a spus Mike Parker, căpitan de aviaţie.

„Am observat un trafic intens la nivelul oceanului. Nave chinezeşti de război şi nave ale pazei de coastă”, a spus Matt Newman, pilot.

Îngrijoraţi de consecinţele acestui efort uriaş al chinezilor, americanii şi-au modificat strategia în sud estul Asiei. Au hotărât să trimită în zonă patrule navale, plus acest avion de monitorizare, Poseidon 8.

Totul, pentru a arăta Beijingului că Washingtonul e alături de aliaţii săi din zonă, la fel de îngrijoraţi de faptul că s-au trezit cu chinezii la uşă, deşi îi ştiau la 600 de kilometri depărtare.

„Acesta este mesajul pe care îl auzi obsedant: "Aici este Marina chineză!". Interesant este că zona este survolată şi de avioane civile, de linie. Mai devreme, a fost o cursă Delta care a intrat pe această frecvenţă, pilotul a auzit apelul chinezilor şi a întrebat imediat ce se întâmplă. Operatorul Marinei chineze l-a asigurat imediat că nu este niciun pericol, dar piloţii din acest avion mi-au povestit cât stres există pentru aviaţia civilă în această zonă”, mai transmite Jim Sciutto, corespondent CNN.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri