Sari la conținut

Donald Tusk: UE va eșua ca proiect politic dacă nu ține sub control criza migrației

FOTO: Gulliver/GettyImages

„Consiliul European din luna martie va fi termenul-limită pentru a vedea dacă strategia funcționează. Dacă nu, consecințele vor fi grave, cum ar fi colapsul spațiului Schengen”, a avertizat Donals Tusk, în timpul unei dezbateri în plenul Parlamentului European, în cadrul căreia au fost examinate concluziile summitului european din luna decembrie. 

În intervenția sa, președintele Consiliului European a cerut statelor membre ale UE să aplice strategia convenită la acel summit. 

El a estimat de asemenea că UE va „eșua ca proiect politic” dacă blocul comunitar nu va reuși să exercite un control corespunzător la frontierele sale externe. 

Principalele elemente ale strategiei la care a făcut referire D. Tursk sunt consolidarea controlului la frontierele externe ale UE și grăbirea creării centrelor hotspot în Grecia și Italia, unde migranții vor fi separați în imigranți economici, care ar trebui repatriați, și refugiați care vor fi împărțiți între statele UE prin sistemul cotelor obligatorii. 

Prezent și el la dezbaterea din PE, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit din nou despre „solidaritatea” între statele UE, cărora le-a cerut să fie unite pentru a gestiona eficient fluxurile de migranți extracomunitari ce continuă să ajungă în număr mare în Europa în pofida iernii. „Dacă avem o frontieră comună trebuie să o gestionăm împreună. Generația Erasmus și Internet nu cunoaște frontiere”, a spus Jean-Claude Juncker.

Pe aceeași temă

Povara datoriilor revine

MUNCHEN - Creșterea economică globală accelerează. Dar, înainte să deschidem șampania, trebuie să admitem că sporirea...