După mașinile negre, Turkmenistanul interzice...bikinii

Data actualizării: Data publicării:
bikini shutterstock_400456063
Foto: Shutterstock

Interzicerea importurilor de costume de baie este cel mai recent capriciu al lui Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele autocrat al Turkmenistanului, ale cărui superstiții alimentează reguli din ce în ce mai brutale și mai stupide.

Turkmenistan President Berdymukhamedov Meets Angela Merkel
Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele Turkmenistanului | Foto: Gulliver/GettyImages

De câteva săptămâni, e imposibil să găsești vreo urmă de bikini sau un alt slip de baie în magazinele din Turkmenistan. În această țară din Asia Centrală, unde temperaturile ating 45 de grade vara, importurile de costume de baie au fost interzise de guvern, pentru că au fost considerate „contrare regulilor morale turkmene”, potrivit unor surse oficiale citate sub acoperirea anonimatului de Radio Europa Liberă. Oamenii n-au decât să meargă la plajă cu vechile lor costume sau să-și facă altele singuri.

Este o nouă manifestare de forță din partea președintelui Gurbangulî Berdîmuhamedov, autocratul aflat la putere din 2006, care a reînviat cultul personalității, după ce i-a succedat în funcție unui alt dictator ale cărui excese megalomane pot fi cu greu egalate. Predecesorul său, Saparmurat Niazov, își făcuse statuie de aur care se rotea după soare, redenumise zilele săptămânii și lunile anului după numele lui și al mamei sale și se autointitula „părintele națiunii”, după ce își scosese propria carte sfântă.

Citiți și:  Încă șapte ani de mandat pentru Gurbangulî Berdîmuhamedov. Cum a reînviat cultul personalității

Nu s-a lăsat mai prejos nici actualul președinte: în 2015 și-a inaugurat și el propria statuie de aur.

 

statuie aur berdimuhamedov shutterstock_364408997
Foto: Shutterstock

Reales în februarie 2017 cu peste 97 la sută din voturi, Berdîmuhamedov a instituit deja o serie de reguli ce frizează absurdul.  Potrivit site-ului  Chroniques du Turkménistan, de luna trecută funcționarii publici nu au voie să se dea cu lac de unghii, să-și vopsească părul și să poarte bijuterii de aur. Ulterior, importul acestor produse a fost interzis și acum au dispărut complet din raioane, așa cum e cazul și al costumelor de baie. 

Citiți și: Femeile, hainele şi legea | De la bikini la burkini

Dar articolele vestimentare nu sunt singurele aflate în colimatorul lui Berdîmuhamedov.  În ianuarie, el a interzis mașinile de culoare neagră și le-a ordonat proprietarilor să le revopsească în alb sau într-o altă culoare deschisă, în caz contrar, vehiculul urmând a fi confiscat și trimis la fier vechi. N-a fost dată nicio explicație oficială și nici măcar legea ca atare nu a fost emisă, forțele de poliție limitându-se să pună în aplicare (mai mult sau mai puțin bine) voința președintelui. Însă toată lumea știe că albul este „culoarea-fetiș” a președintelui.

asgabat turkmenistan shutterstock_771512575
Foto: Shutterstock

Astfel, capitala, Așgabat, este aproape în întregime acoperită de marmură albă. Capitala a intrat de altfel în 2013 în Cartea Recordurilor ca fiind orașul cu cea mai mare densitate de clădiri de marmură albă din lume. Chiar și trotuarele sunt acoperite cu marmură.

În ultimul timp, restricțiile par totuși să vizeze în special femeile, asta sub influența tot mai mare a islamului, religia predominantă în țară. Femeile trebuie să poarte rochii de culoare vișinie și batice pe cap când se duc la universitate, iar din ianuarie nu mai au voie să conducă mașini, chiar dacă, din nou, nicio o lege oficială în acest sens nu a fost promulgată.

Turkmenistan's President Gurbanguly Berdimuhamedov delivers a speech next to China's President Xi Jinping in Beijing
Dresură de cai cu președintele Berdîmuhamedov Foto: Gulliver/GettyImages

În ceea ce-i privește pe bărbați, ei n-au voie să-și lase părul lung și nici să aibă dinți de aur. Iar de câteva luni, toate scenele de sex, de violență sau „susceptibile a avea o influență negativă asupra moralității” sunt cenzurate la televiziune. În schimb, telespectatorii se pot „bucura” de omniprezența președintelui lor fie în timp ce încalecă mândru pe cal, fie trăgând cu pușca, fie arătându-și bicepșii în timp ce ridică greutăți.

Cum vara se apropie, comercianții sunt disperați de noua măsură cu interzicerea vânzării de costume de baie. Plus că n-au știut nimic și nu și-au făcut stocuri. Pentru a face față situației, unii locuitori au decis să-și facă singuri costume de baie. Pe de altă parte, sunt obișnuiți cu căldura sufocantă a verilor turkmene: în 2014, președintele a cerut să fie date jos toate sistemele de climatizare din capitală, pe motiv că ar fi „inestetice”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri