Duterte graţiază un militar american care a ucis o persoană transsexuală. Avocat: Când a aflat, infanteristul și-a pierdut mințile

Data publicării:
Rodrigo duterte, presedinte filipine
Foto: GettyImages

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a graţiat luni un infanterist marin american închis pentru uciderea unei femei transsexuale, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Joseph Scott Pemberton fusese condamnat în 2015 la zece ani de închisoare pentru uciderea transsexualei Jennifer Laude, găsită în octombrie 2014 strangulată în baia unei camere de motel din Olongapo, la 90 de km nord de Manila.

Marţea trecută, o judecătoare a ordonat eliberarea lui Pemberton pentru bună purtare, deşi acesta executase doar cinci ani din pedeapsă, într-o celulă specială de la statul major al forţelor armate filipineze.

La acea dată, Harry Roque, purtător de cuvânt al lui Duterte, a criticat indulgenţa magistratei şi a declarat că Ministerul Justiţiei va face apel împotriva deciziei.

Luni, într-un discurs televizat, preşedintele a arătat că, după evaluarea sa, Pemberton are dreptul la reducerea pedepsei pe motiv de bună purtare, chiar dacă - conform unui acord între Filipine şi Statele Unite, privind forţele armate aflate în vizită - a beneficiat de condiţii speciale de detenţie, nefiind închis în sistemul penitenciar naţional. 'Am decis să îl graţiez', i-a transmis Duterte ministrului justiţiei, cu care a discutat cazul. 'Nu l-aţi tratat echitabil pe Pemberton. Prin urmare, îl voi elibera. Graţiere - nimeni nu poate pune la îndoială asta'.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului a susţinut că nu este nevoie de nicio explicaţie

Purtătorul de cuvânt al şefului statului a susţinut că nu este nevoie de nicio explicaţie, deoarece graţierea şi eliberarea condiţionată nu sunt atribuţii ale puterii judecătoreşti, ci ale celei executive. Graţierea 'este una din cele mai prezidenţiale dintre toate atribuţiile prezidenţiale', a spus el.

Roque a fost la un moment dat, în timpul procesului, avocatul privat al familiei Laude. El a explicat că graţierea permite eliberarea imediată a lui Pemberton, căruia preşedintele i-a anulat pedeapsa, dar nu şi condamnarea. Americanul 'este în continuare un ucigaş', a precizat el.

Grupul de stânga Bayan (Naţiunea) a contestat temeiul graţierii, întrebând: 'de ce se trece peste procesul în instanţă?'. Renato Reyes, secretarul general al Bayan, a declarat că 'graţierea absolută, contextul şi momentul acesteia reprezintă o trădare a intereselor naţionale şi o mare nedreptate pentru familia Laude'.

Avocat:  După ce a aflat că e transsexual, experiența a fost atât de revoltătoare şi de dezgustătoare încât l-a făcut să-şi piardă minţile când a aflat

Rowena Garcia Flores, avocata lui Pemberton, s-a arătat surprinsă de graţiere. 'Nu mă aşteptam, dar suntem foarte bucuroşi de graţiere. Preşedintele, ca jurist, ştie probabil că solicitarea noastră era legală', a declarat ea unui post de radio din Manila.

În momentul comiterii crimei, Pemberton era unul din miile de militari americani care participau la un exerciţiu de instruire alături de forţele militare filipineze. El a recunoscut că a strangulat-o pe Laude până când aceasta şi-a pierdut cunoştinţa, însă a susţinut că victima sa încă mai respira când a abandonat-o. Justificarea gestului său a fost că experienţa sexului oral cu Laude, fără să ştie că era vorba de o persoană transsexuală, a fost 'atât de revoltătoare şi de dezgustătoare' încât l-a făcut să-şi piardă minţile când a aflat.

Preşedintele Duterte a abrogat în februarie acordul privind statutul militarilor americani încheiat în 1999 cu SUA, însă şi-a suspendat decizia în iunie, în contextul epidemiei de coronavirus. Acordul asigură temeiul legal pentru accesul soldaţilor americani în Filipine, pentru exerciţii alături de armata naţională.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri