Sari la conținut

Erdogan îl asigură pe Macron că Turcia „nu râvneşte teritoriul unei alte ţări”

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a dat sâmbătă asigurări omologului său francez, Emmanuel Macron, în privinţa operaţiunilor armatei turce în Siria, subliniind că acestea vizează lupta contra unor „elemente teroriste” şi că Ankara „nu râvneşte teritoriul unei alte ţări”, transmite Agerpres.

erdogan

Foto: Guliver/GettyImages

Turcia a lansat pe 20 ianuarie operaţiunea 'Ramura de măslin' în cantonul sirian Afrin (nord-vest), pentru a alunga din zonă miliţia kurdă Unităţile de apărare a poporului (YPG), considerată „teroristă” de către Ankara, dar aliată a SUA.

Preşedintele Macron a avertizat Turcia în legătură cu orice tendinţă de „invadare” a Siriei.

„Dacă se dovedeşte că operaţiunea va lua o altă turnură decât cea a unei acţiuni de luptă împotriva unui potenţial terorist care ameninţă frontiera turcă şi că este o operaţiune de invadare, în acel moment, respectiva operaţiune reprezintă pentru noi o problemă reală”, a avertizat Macron, citat într-un articol online miercuri de către cotidianul francez Le Figaro.

Într-o discuţie telefonică, Recep Tayyip Erdogan l-a asigurat pe Emmanuel Macron că Turcia „nu râvneşte teritoriul unei alte ţări” conform agenţiei de presă turce Anadolu.

El a adăugat că operaţiunea în curs „nu vizează decât să cureţe” regiunea Afrin, din nordul Siriei, de „elemente teroriste”, precum YPG.

Şeful statului turc, care caută să relanseze relaţiile cu Europa, considerabil degradate după valul de represiune din ţara sa şi cvasiîngheţarea negocierilor de aderare ale Turciei la UE, a încercat să construiască o relaţie puternică cu Emmanuel Macron, cu care a avut în ianuarie discuţii bilaterale la Paris.

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a criticat joi avertismentul lansat de către preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pe tema ofensivei Ankarei în Siria, afirmând că Franţa „nu are de dat lecţii” Turciei.

Şeful diplomaţiei turce a denunţat totodată „ipocrizia” unor ţări europene care, în opinia sa, îşi afişează sprijinul faţă de Turcia în cadrul unor discuţii bilaterale, dar îşi schimbă discursul în public. „Nu suntem Franţa, care a invadat Algeria. Ţări precum Franţa nu au de dat lecţii pentru noi pe această temă”, a adăugat el.