Fostul șef al companiei de îmbrăcăminte Abercrombie & Fitch este acuzat că a exploatat sexual bărbați în evenimente special organizate

Data publicării:
Mike Jeffries abercrombie and fitch
Mike Jeffries, fostul director executiv al brandului de îmbrăcăminte Abercrombie & Fitch. Foto: Profimedia Images

Mike Jeffries, fostul director executiv al Abercrombie & Fitch, și partenerul său britanic se confruntă cu acuzații de exploatare din partea bărbaților recrutați pentru evenimente sexuale pe care le-au organizat în întreaga lume, potrivit BBC.

O investigație a BBC a descoperit că o rețea foarte bine organizată a folosit un intermediar pentru a găsi tineri pentru evenimentele cu Mike Jeffries și Matthew Smith.

Opt bărbați au declarat pentru BBC că au participat la aceste evenimente, iar unii dintre ei au afirmat că au fost exploatați sau abuzați.

Dar intermediarul cuplului a negat orice abatere și a spus că bărbații au mers la aceste evenimente „cu ochii larg deschiși”.

Compania Abercrombie & Fitch (A&F) - care deține și brandul Hollister - a declarat că este „îngrozită și dezgustată” de presupusul comportament.

Doi foști procurori americani care au analizat în mod independent documentele și mărturiile descoperite de BBC au cerut o anchetă pentru a stabili dacă ar putea fi vorba de acuzații de exploatare sexuală. Conform legislației americane, traficul sexual include convingerea unui adult să călătorească într-un alt stat sau țară pentru a face sex pe bani, prin folosirea forței, fraudei sau constrângerii.

Pe parcursul a două decenii, începând cu anii 1990, Mike Jeffries a transformat A&F, dintr-un magazin falimentar de îmbrăcăminte cu tradiție, într-un retailer pentru adolescenți în valoare de mai multe miliarde de dolari, promovând produse prin sexualitate, cu modele masculine fără cămașă și panouri publicitare provocatoare.

Cândva unul dintre cei mai bine plătiți directori generali din America, Jeffries a fost o figură controversată care s-a confruntat cu reclamații de discriminare față de personal, probleme legate de achizițiile sale luxoase și plângeri privind influența neoficială a partenerului său de viață, Matthew Smith, în cadrul A&F.

În 2014, Jeffries a demisionat ca urmare a scăderii vânzărilor și a plecat cu un pachet de beneficii evaluat la aproximativ 25 de milioane de dolari (20,5 milioane de lire sterline), potrivit documentelor depuse de companie la momentul respectiv.

BBC a descoperit acum acuzații potrivit cărora mogulul modei ar fi exploatat bărbați tineri adulți în scopuri sexuale la evenimente pe care le-a organizat în reședințele sale din New York și în hoteluri de lux din întreaga lume, inclusiv la Londra, Paris, Veneția și Marrakesh.

În cadrul unei investigații care a durat doi ani, BBC a vorbit cu 12 bărbați care au vorbit despre participarea sau organizarea unor evenimente ce implicau acte sexuale organizate pentru Jeffries, în vârstă de 79 de ani, și pentru partenerul său britanic, Smith, în vârstă de 60 de ani, între 2009 și 2015.

Cei opt bărbați care au participat la evenimente au declarat că au fost recrutați de un intermediar, pe care l-au descris ca având un nas lipsă, acoperit cu un plasture din piele de șarpe. BBC l-a identificat ca fiind James Jacobson.

BBC a efectuat o verificare amănunțită a mărturiilor bărbaților, care prezentau un număr impresionant de asemănări.

BBC a obținut documente - inclusiv e-mailuri, bilete de avion și itinerarii de călătorie detaliate - care au susținut puncte cheie din relatările bărbaților. De asemenea, zeci de alte surse au fost intervievate, inclusiv foști angajați din cadrul casei lor.

„Era ca și cum ar fi vândut faima. Iar prețul era conformarea”

Jumătate dintre bărbații care au povestit pentru BBC despre recrutarea lor au susținut că au fost inițial induși în eroare cu privire la natura evenimentelor sau că nu li s-a spus că era vorba de sex. Alții au spus că au înțeles că evenimentele ar fi fost de natură sexuală, dar nu și ce anume se aștepta de la ei. Toți au fost plătiți.

Mai mulți au declarat pentru BBC că intermediarul sau alți recrutori au evocat posibilitatea unor oportunități de modeling cu A&F. Toți, cu excepția unuia, au spus că s-au simțit prejudiciați de această experiență.

David Bradberry, pe atunci în vârstă de 23 de ani, a declarat că a fost prezentat în 2010 lui Jacobson de către un agent care l-a descris ca fiind purtătorul de legătură cu „proprietarii” de la A&F, dar a precizat că nu a fost vorba de sex. La întâlnirea lor, el a spus că Jacobson i-a sugerat lui Bruce Weber - pe atunci fotograful oficial al A&F - să îi facă o fotografie.

Apoi, Bradberry a spus: „Jim mi-a spus clar că dacă nu-l las să facă sex oral cu mine, nu mă voi întâlni cu Abercrombie & Fitch sau cu Mike Jeffries”.

„Am rămas paralizat”, a spus el. „Era ca și cum ar fi vândut faima. Iar prețul era conformarea”. Bradberry a spus că a fost făcut să creadă că „aici este locul unde toată lumea își începe cariera”. El și-a amintit că Jacobson i-a dat 500 de dolari și i-a spus că este pentru timpul petrecut.

Privind în urmă, el a spus că acest incident ar fi trebuit să fie „un semnal de alarmă”, dar a crezut că Jacobson „era doar un tip bătrân și înfiorător pe care nu ar fi trebuit să-l mai văd”.

Bradberry a acceptat o invitație la un eveniment de zi la fosta casă a lui Jeffries din Hamptons, în Long Island, New York - vândută recent pentru 29 de milioane de dolari. El a spus că a înțeles că Mike Jeffries era un „om puternic” care ar putea „să-i facă carieră”. Înaintea evenimentului, el a afirmat că Jim i-a spus să cumpere o ținută cu niște carduri cadou A&F, ceea ce, potrivit lui, i-a dat un aer „legitim” și „oficial”.

În Hamptons, Bradberry a spus că a vorbit cu Jeffries și cu Smith despre aspirațiile sale de a fi model A&F. Mai târziu, a spus el, Jeffries i-a ținut „poppers” sub nas - un drog care poate provoca o puternică amețeală și dezorientare - iar mai târziu a făcut sex cu el.

Bărbații care au participat la aceste evenimente au declarat pentru BBC că Mike Jeffries și Matthew Smith ar fi întreținut relații sexuale cu patru bărbați sau i-ar fi „dirijat” să facă sex între ei. După aceea, bărbații au spus că personalul de la eveniment le-a înmânat plicuri pline cu mii de dolari.

Bradberry a declarat că locația „izolată” și prezența personalului personal al lui Jeffries, îmbrăcat în uniforme A&F, care supraveghea evenimentele, a însemnat că „nu s-a simțit în siguranță să spună «nu» sau «nu mă simt confortabil cu asta»”.

Investigația BBC a dezvăluit, de asemenea, detalii despre „mașinăria bine unsă” care organiza evenimente sexuale pentru Jeffries.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri