Giulgiul din Torino, prezentat la televiziunea italiană

Data publicării:
01042013 giulgiu torino

Credincioşii catolici au putut admira una dintre cele mai controversate relicve ale Vaticanului, în direct la televizor. Timp de 90 de minute, Giulgiul din Torino a fost prezentat la televiziunea naţională italiană. Legenda spune că în acea pânză ar fi fost învelit trupul lui Iisus după ce a fost coborât de pe cruce. Benedict al XVI-lea a autorizat această prezentare înainte să se retragă, iar evenimentul a primit şi binecuvântarea Papei Francisc.

Presupusa relicvă a fost prezentată în cadrul unei slujbe oficiate de arhiepiscopul de Torino. 300 de credincioşi au fost invitaţi la serviciul religios. Catolicii cred că trupul Mântuitorului ar fi fost învelit în pânza respectivă înainte de a fi înmormântat. Pânza poartă şi acum impregnat chipul unui bărbat. 

„Acest chip are ochii închişi. Şi totuşi, într-un mod misterios, ne priveşte. În tăcere, ne priveşte. Această imagine imprimată pe pânză vorbeşte sufletului nostru. Haideţi să ne lăsăm pătrunşi de această privire, care nu ne caută ochii, ci sufletul.”, a spus Papa Francisc.

Este pentru prima dată când Papa Francisc vorbeşte despre giulgiu, un subiect despre care biserica a fost foarte discretă.

Mulţi istorici contestă autenticitatea giulgiului, iar controverse există şi în jurul datării acestei relicve. Testele făcute pînă acum au plasat originea pânzei în secolul al XIV-lea, era noastră. Expertize făcute săptămâna trecută au dus însă la noi concluzii: pânza ar putea data din perioada cuprinsă între secolul al IV-lea înainte de Hristos şi secolul al V-lea după Hristos.

Giulgiul din Torino a mai fost expus pentru public în urmă cu aproape trei ani, cînd trei milioane de vizitatori au stat la cozi pentru a-l vedea. Pânza a fost prezentată pentru prima dată la televizor în 1973, la cererea Papei Paul al VI-lea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri