Sari la conținut

Grecia amenință Uniunea Europeană pe tema refugiaților

Foto: Gulliver/GettyImages 

Grecia nu va mai accepta niciun acord dacă greutatea și responsabilitățile (crizei migratorii, n.r.) nu sunt împărțite proporțional de țările membre ale UE”, a declarat Alexis Tsipras în cursul unei dezbateri în Parlamentul de la Atena.

Premierul grec a anunțat, potrivit Agerpres, convocarea tuturor șefilor de partide din Grecia pentru un acord cu privire la gestionarea crizei migratorii înainte de summitul care va avea loc pe 7 martie la Bruxelles.

Este nevoie de cel mai larg consens politic în privința acestei chestiuni. Nu vom accepta ca țara noastră să se transforme într-un depozit de ființe umane”, a subliniat prim-ministrul elen. 

Marți, Alexis Tsipras și-a exprimat nemulțumirea după reuniunea regională organizată miercuri la Viena, fără Grecia, legată de intensificarea controalelor la granițele statelor aflate pe ruta Balcanilor.

Premierul a afirmat că este rușinos faptul că unele țări nu au respectat deciziile summitului european desfășurat săptămâna trecută asupra unei acțiuni comune privind criza migratorie și au acționat în mod unilateral.

Decizia luată săptămâna trecută de directorii polițiilor din cinci țări aflate pe ruta Balcanilor (Austria, Croația, Macedonia, Serbia și Slovenia) de a întări controalele la granițe a provocat în ultimele zile blocajul migranților la granița greco-macedoneană care rămâne întredeschisă, în timp ce este principalul punct de trecere a refugiaților spre Europa Centrală și de Nord.