Guvernul neozeelandez și-a redus cu 20% salariile din cauza COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
Getty Images Jacinda Ardern noua zeelandă
Sursa foto: Getty Images

Premierul neozeelandez, Jacinda Ardern, a anunțat că ea, împreună cu Cabinetul pe care îl conduce, își vor tăia 20% din salariile următoarelor șase luni, din cauza pandemiei cu coronavirus, transmite CNN.

“Suntem conștienți de neozeelandezii care depind de subvențiile salariale, care suportă tăieri de venituri, și își pierd locurile de muncă ca urmare a pandemiei globale cu Covid-19. Astăzi, pot confirma că eu, împreună cu miniștrii din guvern și directorii de servicii publice vom avea o tăiere de 20% din salariu pentru următoarele șase luni”, a declarat Ardern, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Aceasta a adăugat că diminuarea salarială nu va afecta politicile fiscale ale Executivului, însă are ca scop să arate direcția luată de cabinetul ei.

Noua Zeelandă a fost lăudată pentru reacția la epidemie. Ardern a închis granițele țării pentru vizitatori străini pe 19 martie și a anunțat măsuri de carantină pentru patru săptămâni, de pe 23 martie. Aceasta înseamnă izolarea acasă a angajaților de care nu depinde funcționarea statului, fiind permise doar cumpărăturile de bază și mișcarea fizică în apropierea locuinței.

Statul a efectuat teste la nivel larg și a înregistrat 1.386 de cazuri de coronavirus și nouă decese, potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

Însă premierul a declarat săptămâna trecută că impune mai multe restricții la frontieră. Astfel, toți cetățenii care ajung în țară vor fi nevoiți să stea două săptămâni în carantină instituționalizată, în loc să se autoizoleze acasă.

Noua Zeelandă este la jumatea perioadei de carantină, iar prim-ministrul a spus că nu se va termina mai devreme.

“Așa cum am spus, acesta va fi un maraton”, a declarat, joia trecută, Jacinda Ardern.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri