Interdicţia care i-a salvat viaţa. Povești emoționante după prăbușirea avionului Germanwings în Franța

Data publicării:
accident germanwings flori lumanari germania gettyimages

În Spania, steagurile sunt în bernă pe întreg teritoriul ţării. S-au ţinut momente de reculegere în Parlament, instituţii publice şi pe aeroportul din Barcelona.

Terminalul 2 din aeroportul El Prat din Barcelona este locul de unde a decolat avionul care s-a prăbuşit în Munţii Alpi. În acest loc au fost chemaţi membrii familiilor celor dispăruţi, pentru a fi conduşi după aceea într-o sală specială unde primesc informaţii alături de psihologi.

Poveşti cutremurătoare fac din această tragedie aviatică un eveniment şi mai dureros. Trei generaţii ale aceleiaşi familii spaniole au pierit în accidentul aviatic. Este vorba despre o adolescentă de 17 ani, mama și bunica acesteia, care locuiau în apropierea Barcelonei.

Alin Vigariu: Trebuia să fiu în avionul care s-a prăbuşit în Franţa

La fel de dureroasă este şi povestea celor 16 elevi germani, morţi în accident, care fuseseră într-o localitate din Spania pentru un schimb de experienţă.

Locuitorii oraşului sunt îndureraţi. La 1.200 de kilometri distanţă, comunitatea din orăşelul german Haltern este devastată de vestea tragicului accident. De aici au plecat în Spania cei 16 elevi şi profesorii lor în ultima călătorie din viaţa lor.

Fotografii: Gulliver / Getty Images

După ce am primit primul apel, am continuat să sperăm: poate au pierdut avionul, poate erau două zboruri Germanwings în acelaşi timp”, spune Ulrich Wessel, directorul liceului în care învăţau copiii.

Practic, o întreagă clasă de elevi a pierit în accident, iar în faţa liceului, oamenii continuă să depună flori şi lumânări.

Momente emoţionante au avut loc şi pe aeroportul din Dusseldorf şi la sediul Germanwings din Koln. Imaginile cu angajaţii companiei care ţin un moment de reculegere, se îmbrăţişează şi plâng au făcut înconjurul lumii.

Datele din prima cutie neagră au fost descifrate

Între timp, anchetatorii au descifrat datele din prima cutie neagră a avionului Germanwings care s-a prăbuşit ieri în Alpii Francezi şi vor anunţa concluzii preliminare. Miercuri a fost găsit şi al doilea înregistrator de zbor, dar este serios deteriorat. Puse cap la cap, datele ar trebui să arate de ce au murit 150 de oameni, pasageri şi membri ai echipajului. Preşedintele Franţei, cancelarul Germaniei şi premierul Spaniei au venit astăzi în zona tragediei, au ţinut un moment de reculegere şi au încercat să le îmbărbăteze pe rudele victimelor.

Este devastator să vezi acel loc din elicopter”, spune Carsten Spohr, directorul Lufthansa. Este declaraţia care descrie cel mai bine scenele sinistre de la locul tragediei. 500 de jandarmi şi 200 de pompieri au fost trimişi în zonă şi fac muncă de Sisif. Trebuie să izoleze o suprafaţă de patru hectare, la peste 2.000 de metri altitudine, şi să adune de prin râpe şi versanţi rămăşite umane şi bucăţi de fuselaj.

Speculaţii cu privire la cauzele tragediei din Alpi

Jandarmii încearcă să ajungă acolo la picior, dar este foarte greu fiindcă trebuie să parcurgă o pantă de şapte kilometri, un teren alunecos, accidentat, iar elicopterele survolează zona şi aduc specialişti la faţa locului.

Anchetatatorii speră să găsească în cele două cutii negre explicaţia dezastrului.

Cutia neagră ar trebui să ne spună dacă motoarele funcţionau sau nu. Totodată, trebuie să fotografiem zona pentru a stabili exact unde sunt resturile avionului”, spune Xavier Roi, coordonator al operaţiunilor.

Trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat, datorăm acest lucru familiilor victimelor”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei.

Cea mai grea misiune o au însă cei care trebuie să atribuie identitate trupurilor zdrobite de munte.

Va dura mai multe săptămâni şi cred că toată lumea trebuie să fie conştientă că va fi o operaţiune de durată”, a spus procurorul francez Brice Robin.

Aeronava care s-a prăbuşit în Alpii francezi avea 24 de ani vechime şi făcea parte dintr-o flotă care a transportat de-a lungul timpului peste şase miliarde de pasageri. După accident, 30 de zboruri ale companiei Germanwings au fost anulate, în multe cazuri din cauza echipajelor care au refuzat să mai urce la bord, invocând motive personale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri