Iurie Leancă va fi desemnat premier interimar al Republicii Moldova

Data publicării:
iurie leanca - mfax 1

Nicolae Timofti l-a convocat la reședință pe Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în vederea desemnării acestuia în funcție de premier interimar. Discuțiile dintre Timofti și Leancă continuă și la acest moment, relatează Unimedia.

Președintele va continua procedurile legale cu privire la desemnarea unui alt candidat pentru funcția de premier. „Președintele a acționat corect atât din punct de vedere politic, cât și constituțional. Nicolae Timofti este un om al legii și nu al interpretărilor, și acționează în consecință”, a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui.

„În cazul unui premier interimar, președintele acționează în conformitate cu prevederile hotărârii Curții Constituționale de ieri. În privința desemnării unui candidat pentru funcția de premier, care va solicita ulterior învestitura în cadrul plenului Parlamentului este altă procedură, pe care președintele o va urma în conformitate cu prevederile Constituției”, a mai spus Vlad Țurcanu.

În conformitate cu prevederile Constituției, președintele va continua consultările cu facțiunile parlamentare în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcția de premier.

 Prim-ministrul unui guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile şi „se află în imposibilitate definitivă de a continua exercitarea mandatului”, a decis, luni seară, Curtea Constituțională de la Chișinău. Hotărârea instanței îl vizează direct pe Vlad Filat, al cărui guvern a fost demis prin moțiune de cenzură pe 5 martie.

Vlad Filat a declarat că a convenit cu șeful statului, Nicolae Timofti ca joi să fie desemnat un premier interimar, prin decret prezidențial. De astăzi încep din nou negocierile între grupurile parlamentare”, a adăugat Vlad Filat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri