Magna Carta. 800 de ani de la documentul ce a pus bazele democrației

Data publicării:
magna carta 800 de ani - GettyImages-477218522

 ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Mii de oameni au venit la memorialul de la Runnymede, aflat la 30 de kilometri de Londra, pentru a asista la ceremoniile prilejuite de împlinirea a 800 de ani de la semnarea Magna Carta. Regina Elisabeta a II-a, prinţul consort, fiica lor, prinţesa Anne, ducele de Cambridge şi premierul David Cameron au stat în primul rând.

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES 

În fiecare sală de judecată, în fiecare sală de clasă, de la Palat la Parlament şi Biserică, libertatea, justiţia, democraţia, statul de drept, sunt principii la care ţinem foarte mult”, a spus premierul David Cameron.

În 1215, Regele Ioan fără Ţară al Angliei a parafat la Runnymede documentul original, redactat ca un tratat de pace cu nobilii răzvrătiţi. Magna Carta instituia câteva dintre principiile fundamentale ale democraţiei - nimeni, nici măcar regele, nu era mai presus de lege, fiecare cetăţean avea dreptul la un proces corect, iar cuantumul taxelor era limitat. Actul a fost punctul de plecare în redactarea Declaraţiei de Independenţă şi a Constituţiei americane, precum şi a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Tocmai de aceea, la evenimentul din Marea Britanie a luat cuvântul şi procurorul general al Statelor Unite.

Magna Carta simbolizează mai mult decât o simplă înţelegere între nobili şi regele lor. Acest contract social între un monarh şi poporul său a definit, chiar şi imperfect, noţiuni care într-o bună zi aveau să devină principiile de bază ale sistemului nostru de justiţie. (...) Toţi oamenii sunt protejaţi de lege întocmai cum toţi oamenii sunt obligaţi să răspundă în faţa legii”, a spus Loretta Lynch.

Dintre cele 13 exemplare originale ale Magnei Carta, mai există doar patru. Toate sunt expuse săptămâna aceasta la Londra. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri