Mărturia unei supraviețuitoare a avionului prăbușit în Kazahstan: „Nu era haos la bord, nu erau țipete”

Data actualizării: Data publicării:
epa08091526 Rescuers work at the site of an airplane crash near Almaty airport, some 20km from the city of Almaty, Kazakhstan, 27 December 2019. According to media reports, at least 14 people have died and over 60 were injured after a Bek Air's Fokker 100 passenger plane with around 100 people on board crashed shortly after taking off from Almaty airport. The flight was en-route from Almaty, the country's largest city, to the capital Nur-Sultan. The cause of the incident is yet unknown. EPA/VLADIMIR ZAIKIN
Avionul companiei Bek Air s-a prăbușit pe o casă, la scurt timp după decolare. Foto: Agerpres

12 morți și peste 60 de răniți, acesta este bilanțul de la această oră al prăbușirii avionului din Kazahstan. Între timp, încep să apară mărturiile supraviețuitorilor.

Maral Erman este una dintre supraviețuitoarele aeronavei prăbușite în apropierea oraşului Almaty, imediat după decolare.

Ea a povestit că avionul se zgâlțâia în timpul decolării și că inițial a avut senzația de aterizare, apoi și-a dat seama că „am lovit ceva”.

Nu era haos la bord, nu erau țipete”, a mai spus ea, adăugând că membrii aeronavei au deschis ușile de urgență ca pasagerii să iasă afară.

Ulterior ea a văzut că avionul „s-a rupt în două”.

avion-prabusit-kazahstan-harta-ilustratie
Foto: captură bbc.com

Aeronava de tip Fokker 100 se îndrepta către capitala țării, Nur-Sultan, atunci când „a pierdut din altitudine în timpul decolării și a lovit un zid de beton”, după care a lovit o clădire, a informat Autoritatea Aeronautică din Kazahstan prin intermediul unui comunicat.

În momentul decolării aeronavei, aeroportul din Almaty era acoperit de o ceață densă. Autoritățile nu au oferit momentan informații cu privire la posibila cauză a prăbușirii aeronavei, dar au anunțat că au suspendat toate cursele realizate cu acest tip de avion până la finalizarea anchetei.

O comisie specială a fost înființată pentru a determina cauza prăbușirii, iar președintele țării Qasym-Jomart Toqayev a declarat vineri zi de doliu național, exprimând condoleanțe rudelor persoanelor decedate. El a precizat că „toți cei responsabili vor fi pedepsiți sever, în acord cu prevederile legilor”.

Compania Bek Air a fost înființată în 1999, având inițial zboruri pentru VIP-uri, iar în prezent compania se descrie pe site ca fiind prima companie aviatică low-cost din Kazahstan. Flota companiei este formată din șapte avioane de tip Fokker-100.

Editor: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri