Autoritățile din Kazahstan au arestat un cetățean rus acuzat că recruta cetăţeni tadjici pentru a lupta în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu catuse la maini dus de un politist kazah
Bărbatul era dat în urmărire internaţională din septembrie 2023. Foto: Shutterstock

Kazahstanul a anunţat sâmbătă arestarea unui cetăţean rus acuzat că recruta cetăţeni din Tadjikistan şi apatrizi pentru a lua parte la conflicte armate, relatează AFP.

Arestarea intervine la trei săptămâni după masacrul de la Crocus City Hall, sala de concerte din apropiere de Moscova. Atacul, revendicat de gruparea Stat Islamic, s-a soldat cu cel puţin 144 de morţi, iar principalii suspecţi sunt tadjici.

De la începutul războiului din Ucraina, au existat numeroase cazuri de cetăţeni ai fostelor republici sovietice din Asia Centrală - în principal Tadjikistan, Kîrgîzstan şi Uzbekistan - care s-au înrolat în armata rusă, notează AFP, citată de News.ro.

„La 11 aprilie, la Almatî, la sosirea unui zbor de la Vnukovo (unul dintre aeroporturile din Moscova), ofiţeri ai poliţiei transporturilor şi ai KNB (serviciul secret kazah) au arestat un cetăţean al Federaţiei Ruse în vârstă de 32 de ani”, a declarat poliţia kazahă pe canalul său de Telegram.

Potrivit aceleiaşi surse, „bărbatul era dat în urmărire internaţională din septembrie 2023 pentru recrutarea ilegală de cetăţeni din Tadjikistan şi apatrizi şi participarea acestora la unităţi armate, conflicte sau operaţiuni militare în ţări terţe”. Potrivit poliţiei kazahe, extrădarea sa este în curs de examinare.

Măcinat de un război civil între 1992 şi 1997, în care au fost implicaţi combatanţi islamişti, Tadjikistanul, care a făcut din lupta împotriva terorismului o prioritate, este încă afectat de confruntări transfrontaliere regulate dinspre Afganistan, în care sunt implicate grupări jihadiste.

La începutul anului 2024, preşedintele Emomali Rahmon a declarat că 2.300 de tadjici s-au alăturat Statului Islamic începând din 2015. El a arătat cu degetul spre „propaganda extremistă” care loveşte „atunci când aceşti tineri sunt în străinătate la muncă”, în timp ce aproximativ un milion de tadjici călătoresc în Rusia în fiecare an, un număr care este în creştere.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri