Galerie Foto Mormântul unui chirurg din era pre-incaşă, vechi de 1000 de ani, a fost descoperit în Peru

Data publicării:
profimedia-0672667348
Imagine oferită de Muzeul Național din Sican, Peru. Sursa foto: AFP PHOTO / MUSEO NACIONAL SICAN

Mormântul unui chirurg din era pre-incaşă, vechi de o mie de ani, a fost descoperit într-un templu din nordul statului Peru, au anunţat miercuri arheologii din această ţară sud-americană, informează AFP.

"Am reuşit să descoperim un mormânt, vechi de peste o mie de ani, al unei persoane care îndeplinea funcţia de chirurg în cultura Sican", a declarat arheologul Carlos Elera.

Descoperirea a fost realizată la sfârşitul anului 2021 în templul Las Ventanas, situat în sanctuarul istoric Bosque de Pomac din regiunea Lambayeque, la 800 de kilometri nord de Lima, scrie Agerpres. 

Imagine oferită de Muzeul Național din Sican, Peru. Sursa foto: AFP PHOTO / MUSEO NACIONAL SICAN
Imagine oferită de Muzeul Național din Sican, Peru. Sursa foto: AFP PHOTO / MUSEO NACIONAL SICAN

"Acel om era un specialist în trepanaţie craniană şi instrumentele lui chirurgicale aveau ca scop tot ceea ce ţine de chirurgia craniană umană", a adăugat Carlos Elera, directorul Muzeului Naţional al Culturii Sican.

Cultura Sican, cunoscută şi sub denumirea de cultura Lambayeque, a apărut în jurul anilor 700-750 e.n. şi a durat până în 1375.

În teritoriul peruan precolumbian, trepanaţia era o practică folosită frecvent pentru eliminarea hematoamelor sau pentru extragerea oaselor craniene care erau fracturate cel mai probabil în timpul înfruntărilor războinice.

Mormântul conţinea o mască din aur, o mare platoşă pectorală din bronz şi alte obiecte care demonstrau statutul persoanei înmormântate, al cărei schelet a fost găsit în poziţie aşezată şi cu picioarele încrucişate.

"În nordul statului Peru, nu este ceva obişnuit să găsim morminte ale unor astfel de persoane", a subliniat Carlos Elera.

Printre instrumentele chirurgicale găsite de arheologi se aflau câteva "tumi" - cuţite cu lamă semicirculară -, cuţite cu mâner din lemn, sule şi ace.

De asemenea, arheologii au găsit fragmente din scoarţa unui copac neidentificat, care ar fi putut fi utilizate ca analgezic.

"Comparăm instrumentele unui chirurg modern cu aceste obiecte pentru a vedea care sunt asemănările dintre ele", a explicat Carlos Elera.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri