Olanda: Crește presiunea pentru participarea la bombardamentele contra grupării Stat Islamic în Siria

Data publicării:
isis - NYT-1

Guvernul a informat că va lua decizia de a participa la operațiuni numai după examinarea „tuturor aspectelor politice și militare” ale conflictului sirian.

A sosit timpul să acționăm contra SI în Siria”, a declarat Raymond de Roon din cadrul Partidului pentru Libertate (PVV, extremă dreapta) în cursul unei reuniuni a comisiei parlamentare de politică externă care a avut loc joi.

Trebuie să punem capăt livrărilor de țiței sirian către SI”, a intervenit Han ten Broeke, deputat al Partidului Liberal (VVD) condus de premierul Mark Rutte.

Din octombrie 2014, patru avioane olandeze de luptă F16 i-au bombardat pe jihadiștii SI în Irak, dar Haga a menționat că nu intenționează să participe la raiduri aeriene în Siria fără mandatul ONU.

La rândul său, ministrul olandez de externe, Bert Koenders, a afirmat în cursul reuniunii că o solicitare de participare a Olandei la coaliția contra SI în Siria a fost emisă de Franța și Statele Unite în același timp. „Olanda este o țară mică foarte activă în lupta împotriva SI”, a adăugat el. „Trebuie să luăm o astfel de decizie numai după vor fi examinate toate aspectele politice și militare din Siria”, a adăugat șeful diplomației de la Haga, precizând că acest lucru poate lua timp. Coaliția guvernamentală condusă de Mark Rutte este divizată în această chestiune, a informat joi presa olandeză.

Dacă deputații liberali ai premierului de la Haga sunt favorabili loviturilor aeriene în Siria, laburiștii din PvdA, de unde provine șeful diplomației, sunt „foarte rezervați”, a reamintit cotidianul de centru stânga De Volkskrant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri