Orașul Dourados din Brazilia a început vaccinarea în masă împotriva infecției cu virusul Dengue

Data publicării:
țânțar virus dengue
Un țânțar Aedes aegypti văzut prin microscop. Sursa foto: Profimedia Images

Orașul Dourados din statul brazilian Mato Grosso do Sul a început miercuri prima vaccinare în masă împotriva virusului Dengue, răspândit de țânțarul Aedes aegypti, au anunțat autoritățile din Brazilia, transmite Reuters.

Inițiativa își propune să vaccineze aproximativ 150.000 de locuitori ai orașului cu vârste cuprinse între 4 și 59 de ani, folosind vaccinul QDENGA de la producătorul de medicamente japonez Takeda, recent aprobat.

Distribuția a început miercuri a primului lot de 90.000 de doze livrate deja de laboratorul japonez, ca parte a unui acord cu orașul. Schema de vaccinare necesită o a doua doză în trei luni.

Infecția cu Dengue, transmisă de țânțarul Aedes aegypti, provoacă o boală care poate fi ușoară sau poate avea forme mai grave, ducând uneori la deces. Simptomele includ slăbiciune musculară, somnolență, refuz de mâncare și lichide, vărsături și diaree.

Până la sfârșitul primei săptămâni din decembrie, Brazilia înregistrase 1,6 milioane de cazuri de dengue în 2023, o creștere de 15,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Numărul deceselor cauzate de infecție a crescut cu 5,4% în perioada respectivă, până la 1.053.

Luna trecută, ministerul sănătății din țară a anunțat că va include vaccinul lui Takeda în programul național de vaccinare al sistemului său public de sănătate, cunoscut sub acronimul local „SUS”.

Vaccinul nu va fi utilizat inițial pe scară largă la nivel național, având în vedere oferta sa limitată, ci se va concentra pe grupuri și regiuni prioritare.

Țara se așteaptă să primească alte 5,08 milioane de doze de vaccin între februarie și noiembrie.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri