Primul caz de contaminare cu coronavirus din Africa Subsahariană a fost confirmat în Lagos, o metropolă cu 20 de milioane de locuitori

Data publicării:
coronavirus epidemic and infectious diseases concept"nmale lab technician doing research in the lab with protective suit and gas mask.
FOTO: Getty Images

Ministerul Federal al Sănătăţii „a confirmat un caz de coronavirus (Covid-19) în statul Lagos. Acest caz, confirmat la 27 februarie 2020, este primul identificat în Nigeria de la începutul epidemiei”, a indicat acesta pe Twitter, potrivit Agerpres.

Ministerul precizează că este vorba despre un cetăţean italian care lucrează în Nigeria şi care s-a întors în această ţară din oraşul italian Milano pe 25 februarie.

„Pacientul se află într-o stare clinică stabilă şi nu prezintă simptome îngrijorătoare”, a dat asigurări ministerul, fără a oferi totuşi detalii despre locul unde a fost spitalizat.

Potrivit AFP, aceasta este prima contaminare confirmată şi oficială din Africa Subsahariană, până în prezent aparent cruţată de epidemia globală.

Nigeria, cel mai populat stat de pe continent, cu circa 200 de milioane de locuitori, este una dintre cele mai vulnerabile ţări din lume, cu un sistem de sănătate fragil şi o densitate a populaţiei extrem de ridicată (circa 7.000 de locuitori pe kilometru pătrat, potrivit World Population Review).

În 2014, când primul caz de Ebola a fost raportat în Lagos, capitala economică a ţării, întreaga lume şi-a ţinut respiraţia şi o panică totală s-a răspândit în oraş.

Potrivit bilanţului final, doar şapte persoane au murit, dintre cele 19 contaminate, din cauza acestei boli extrem de contagioase care a făcut peste 11.000 de victime în Africa de Vest între sfârşitul anului 2013 şi 2016.

OMS a salutat „succesul spectaculos” în faţa a ceea ce ar fi putut deveni „o epidemie urbană apocaliptică”: autorităţile locale din Lagos au reacţionat în timp, personalul medical din fundaţiile internaţionale aflate la Abuja a fost mobilizat, iar boala a rămas limitată în cartierele bogate ale oraşului.

Mulţi nigerieni pleacă în China pentru a cumpăra mărfuri pe care le revând apoi în pieţele acestui hub economic care deserveşte toată Africa de Vest, astfel că autorităţile sanitare nigeriene s-au pregătit deja de confruntarea cu o posibilă contaminare.

„Avem centre de carantină în Abuja (capitala federală), dar şi în Lagos”, a declarat ministrul Sănătăţii, Olorumibe Mamora, la jumătatea lunii februarie, dând asigurări că ţara este "sub supraveghere" şi că "laboratoare pentru depistarea virusului au fost deschise în mai multe oraşe din ţară'.

Situată într-o zonă tropicală, nu departe de ecuator, Nigeria este un teren propice pentru virusuri, fiind nevoită să se confrunte cu boli rare şi periculoase cum ar fi Ebola, poliomielita, meningita sau febra Lassa.

Pe de altă parte, Nigeria este mai bine pregătită pentru gestionarea epidemiilor decât multe alte ţări din regiune, potrivit experţilor.

Într-o ţară în care cel mai mic oraş „mediu” are aproape un milion de locuitori, iar două metropole găzduiesc fiecare peste 10 milioane de locuitori, presiunea partenerilor internaţionali, în special a OMS, este foarte importantă.

Nigeria a alocat 427,3 miliarde de nairas (800 de milioane de euro) sectorului sănătăţii în 2020 (4,1% din bugetul său, departe însă de recomandările OMS care vorbeau de peste 13% din buget).

Lipsa infrastructurii, învechirea echipamentelor, dar şi incapacitatea pacienţilor de a-şi plăti tratamentele sau plecarea masivă a medicilor în străinătate fac din această ţară - cel mai mare exportator de petrol din Africa - unul dintre statele cu cele mai vulnerabile sisteme de sănătate.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri