Raport Amnesty International. Iadul din lagărele unde sunt închiși uigurii și alte minorități în provincia chineză Xianjing

Data actualizării: Data publicării:
desen ilustrand tigerchair, un instrument de tortura in lagarele chinezesti impotriva uigurilor
"Scaunul pentru tigri", instrument de tortură cu ajutorul căruia deținuții sunt imobilizați în poziții incomode. Sursa foto: Raport Amnesty International

Amnesty International a strâns noi dovezi privind abuzurile împotriva uigurilor și a altor minorități etnice din provincia chineză Xinjiang, despre care afirmă că a devenit un iad pentru sute de mii de musulmani internați în lagăre și supuși torturii, scrie The Guardian. Foști deținuți au relatat metode cumplite de tortură fizică și psihică, potrivit raportului.

Organizația pentru drepturile omului a obținut peste 50 de mărturii de la uiguri, kazahi și alte minorități etnice musulmane, care spun că au fost internați în lagăre și torturați în secții de poliție și taberele din regiune.

Mărturiile foștilor deținuți, cuprinse într-un nou raport lansat joi, vorbesc despre folosirea "scaunelor pentru tigri" - scaune din metal, cu cătușe atașate, care imobilizează corpul în poziții dureroase - pe deținuți în timpul interogatoriilor la poliție.

Potrivit documentului, bătăile, privarea de somn și supraaglomerarea sunt obișnuite în secțiile de poliție. Musulmanii uiguri, adesea arestați pentru ceea ce pare să fie comportament legal, au relatat de asemenea că li s-au pus cătușe și saci pe cap în timpul interogatoriilor și transferurilor.

În lagăre, deținuții nu au niciun fel de intimitate sau libertate și riscă pedepse severe pentru abateri minore, mai arată raportul. Amnesty International susține că a aflat despre un caz în care se crede că un deținut a murit după ce a stat legat 72 de ore pe "scaunul pentru tigri", în fața celorlalți deținuți.

Tortură și spălare pe creier

Foștii deținuți intervievați de AI au povestit că, în primele săptămâni de detenție, erau obligați să stea nemișcați sau să stea în genunchi în celulele lor timp de mai multe ore în continuu. Ei au mai spus că nu li se dădea voie să se roage și le era interzis să folosească limba natală. De asemenea, s-au plâns că erau obligați să participe la cursuri unde li se preda dialectul mandarin și propaganda partidului comunist chinez.

În afară de momentele în care erau escortați de gardieni înarmați la și de la cantină, cursuri sau interogatorii, deținuții nu părăseau aproape niciodată celulele și arareori vedeau sau li se dădea voie la exerciții afară, mai arată raportul.

"Autoritățile chineze au creat un iad de proporții gigantice în Regiunea Autonomă Uigură Xianjing", a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.

"Ar trebui să zguduie conștiința umanității faptul că mari mulțimi de oameni sunt spălați pe creier, torturați și supuși unor tratamente inumane în lagărele de detenție, în vreme ce alte milioane trăiesc în frică, urmăriți de un aparat imens de supraveghere".

Amnesty cere anchetă internațională

Amnesty cere ca toate lagărele unde sunt deținuți musulmani și minorități etnice din provincia Xianjing să fie închise, iar cei vinovați de crime să fie aduși în fața unui tribunal internațional, în urma unei anchete ONU.

China a respins ferm toate acuzațiile privind abuzuri în Xianjing și afirmă că taberele au scopul de a oferi cursuri de limbă chineză și pregătire profesională, precum și de a combate extremismul religios.

Beijingul duce o campanie de discreditare a acuzatorilor și de respingere a mărturiilor și acuzațiilor. De asemenea, provoincia Xianjing este promovată ca un "tărâm minunat". În schimb, refuză jurnaliștilor și observatorilor pentru drepturile omului acces liber în zonă și cataloghează rapoartele și investigațiile drept minciuni.

Raportul Amnesty International crește presiunea asupra autorităților chineze și vine după ce parlamentul britanic a adoptat o moțiune în aprilie, în care declară că China comite genocid împotriva uigurilor și a altor minorități din Xinjiang.

Uiguri se roagă într-un oraș din regiunea Xinjiang, China
Musulmani uiguri la rugăciune într-un oraș din regiunea Xinjiang, China, 2009. Foto: Profimedia Images

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri