Raportul privind atacul din Siria. Secretarul general al ONU s-a abţinut să-l incrimineze pe Bashar al-Assad

Data publicării:
ban ki moon secretarul general al ONU afp

Inspectorii ONU au finalizat raportul privind atacul cu arme chimice de la Damasc. Aceştia nu au anunţat deocamdată în sarcina cui va fi pus masacrul din 21 august. Documentul va fi înmânat în cel mai scurt timp secretarului general al Naţiunilor Unite, care s-a abţinut, însă să atribuie direct responsabilitatea utilizării armelor chimice regimului Bashar al-Assad.  

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, a anunţat că raportul va confirma faptul că au fost folosite arme chimice în atacul din 21 august comis într-o suburbie a Damascului. Ban Ki-moon nu a precizat dacă armata lui Bashar al-Assad a folosit substanţele incriminate, dar a subliniat că preşedintele sirian se face vinovat de numeroase crime împotriva umanităţii.

„Sunt sigur că va exista un proces în care va fi tras la răspundere, atunci când totul se va încheia. Dar, în aceste momente, prima şi prima dată trebuie să ajutăm la oprirea luptelor şi la demararea dialogului”, a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite.

Acesta a mai atras atenţia şi asupra disensiunilor dintre statele membre permenante ale Consiliului de Securitate. Asta, în contextul în care Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite vor să prezinte o nouă rezoluţie pe tema situaţiei din Siria.

„Ele au fost divizate în ultimii doi ani şi jumătate. Nici măcar o rezoluţie nu a fost adoptată. Vă vine să credeţi? Este o situaţie incredibilă, Consiliul de Securitate nu a fost capabil să adopte nici măcar o rezoluţie, nici măcar una umanitară”, a spus Ban Ki-moon.

De la Washington, preşedintele Barack Obama a ţinut să avertizeze încă o dată că lumea nu poate închide ochii faţă de evenimentele din Siria.

„Folosirea armelor chimice în Siria a fost un act criminal. Este foarte important ca organizaţiile internaţionale să-i răspundă nu numai pentru a preveni folosirea armelor chimice, ci şi pentru a le scoate din Siria”, a spus liderul de la Casa Albă.

Potrivit publicaţiei Wall Street Journal, Siria a început să-şi răspândească arsenalul chimic în 50 de locuri, cu scopul de a complica misiunea inspectorilor. Washington-ul a ameninţat însă din nou că va interveni militar, dacă regimul de la Damasc îşi va încălca promisiunile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri