Șeful diplomației franceze: Cei doi jurnaliști de la RFI, „asasinați cu sânge rece”

Data publicării:
francezi

Jurnaliștii francezi Claude Verlon și Ghislaine Dupont / Foto: rfi.fr

ACTUALIZARE 17.22. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat ferm răpirea şi uciderea jurnaliştilor francezi. Într-un comunicat difuzat sâmbătă seara, membrii Consiliului de Securitate au „prezentat condoleanţe familiilor victimelor” şi Guvernului francez.

„Conform dreptului internţional umanitar, jurnaliştii, profesioniştii din domeniul media şi persoanele angajate în misiuni profesionale periculoase în zone de conflict armat sunt, în general, considerate civili şi este necesar să fie respectate şi protejate ca atare”, se subliniază în comunicat, în care se cere „tuturor părţilor” implicate într-un astfel conflict să respecte aceste obligaţii.

________________________________________________________________________________________

„Au fost asasinaţi cu sânge rece. În unul au fost trase două gloanţe, în celălalt, trei”, a declarat L. Fabius, în urma unei reuniuni de criză prezidate de şeful statului François Hollande.

„Asasinii sunt cei împotriva cărora luptăm, adică grupări teroriste care refuză democraţia şi alegerile”, a continuat ministrul, potrivit Mediafax.

Ghislaine Dupont şi Claude Verlon au fost răpiţi de un mic comando şi duşi în afara localităţii Kidal. „Corpurile lor au fost găsite la 12 kilometri distanţă, la câţiva metri de maşina închisă cu cheia. Nu exista nicio urmă de glonţ pe maşină", a precizat Laurent Fabius.

„Este necesar să subliniem că securizarea întregii zone şi zonelor vecine va fi, bineînţeles, sporită”, a anunţat șeful diplomației franceze, fără să ofere detalii.

Partea de nord a Mali, ocupată în 2012 de către islamişti înarmaţi din cadrul al-Qaida, rămâne foarte instabilă, în pofida unei intervenţii internaţionale armate lansate de Franţa în ianuarie, care vizează în continuare jihadişti în regiune.

Aproximativ 200 de militari francezi sunt staţionaţi pe aeroportul de la Kidal, un oraş situat în nordul Mali, în afara controlului autorităţilor de la Bamako şi în care se înfruntă grupări tuarege rivale.

Cei doi jurnalişti RFI au fost răpiţi sâmbătă la prânz, în faţa domiciliului unui oficial din cadrul Mişcării Naţionale de Eliberare din Azawad (MNLA, rebeliunea tuaregă), cu care efectuaseră un interviu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri