Șeful poliției din Mogadishu a suspendat Parlamentul Somaliei. A fost demis la câteva secunde după ce a făcut anunțul

Data publicării:
Mohamed Abdullahi Mohamed. Șeful statului este presat să renunțe la funcție după ce mandatul său s-a încheiat.
Președintele Somaliei, Mohamed Abdullahi Mohamed, este presat să renunțe la funcție după ce mandatul său s-a încheiat. Foto: Profimedia Images

Șeful poliției din Mogadishu, capitala Somaliei, a anunțat luni că a suspendat parlamentul țării, motivând că acționează astfel unilateral pentru a împiedica parlamentarii să prelungească mandatul președintelui. A fost concediat însă la câteva secunde după acest anunț, relatează Reuters.

Este o dovadă a tensiunilor tot mai mari din cadrul serviciilor de securitate ale țării în ceea ce privește prelungirea mandatului de patru ani al președintelui Mohamed Abdullahi Mohamed. Șeful statului este presat să renunțe la funcție după ce mandatul său s-a încheiat.

Parlamentul trebuia să aleagă un nou președinte pe 8 februarie, dar votul a fost amânat, deoarece noii parlamentari nu au fost încă aleși de consiliile regionale.

„Am oprit sesiunea parlamentară de astăzi. Avem o responsabilitate mai mare decât interesul personal. Trebuie să rezolvăm orice situație care poate duce la violență și război în Mogadishu”, a spus șeful poliției din capitală, Saadaq Omar Hassan, la un post de televiziune.

„Mandatul de patru ani s-a încheiat”, a adăugat el.

Câteva clipe mai târziu, șeful poliției din Somalia, Hassan Mohamed Hijar, a anunțat pe Facebook că l-a concediat și înlocuit pe Hassan.

Opoanții președintelui Mohamed îl acuză pe acesta că și-a pus susținătorii în consiliile regionale și naționale care îi aleg pe parlamentari. Discuțiile dintre președinte, liderii opoziției și diplomați pentru a stabili o nouă dată a alegerilor nu au dus la niciun rezultat.

Mai multe organizații internaționale, printre care și ONU și Uniunea Europeană, au anunțat într-o declarație comună că nu vor sprijini nicio „inițiativă nouă care să conducă la prelungirea mandatelor anterioare”, într-o aparentă referire la mandatul expirat al președintelui.

Analiștii avertizează acum că luptele politice și diviziunile din cadrul serviciilor de securitate subminează lupta împotriva insurgenților islamiști din grupul Shabaab.

Grupul, care este aliat al grupării teroriste Al Qaeda, vrea să răstoarne guvernul și să conducă țara pe baza propriei sale interpretări stricte a legii sharia islamice.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri