Șeful poliției naționale din Japonia și-a dat demisia. El a recunoscut greșeli în sistemul de protecţie a fostului premier Shinzo Abe

Data actualizării: Data publicării:
Fostul premier japonez Shinzo Abe susține un discurs. Fotografie făcută cu câteva secunde înainte de a fi împușcat.
Fostul premier japonez Shinzo Abe susține un discurs. Fotografie făcută cu câteva secunde înainte de a fi împușcat. Foto: Profimedia

Şeful poliţiei naţionale din Japonia, Itaru Nakamura, a anunţat joi că şi-a prezentat demisia după ce a recunoscut că au existat erori în protecţia fostului premier Shinzo Abe, asasinat la 8 iulie în timpul unui miting electoral.

„Am decis să ne reorganizăm echipa şi să repornim pe noi baze în privinţa misiunilor noastre de securitate, şi de aceea mi-am înaintat demisia”, a declarat Itaru Nakamura, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost detaliate concluziile anchetei asupra erorilor în protecţia fostului prim-ministru.

„După ce am analizat în detaliu incidentul, am decis să repornim de la zero şi să ne revizuim sistemul de securitate”, a adăugat Nakamura.

Este demisia celui mai înalt oficial după asasinarea fostului şef al guvernului.

Shinzo Abe a murit în urma rănilor după ce a fost ţinta unor focuri de armă la 8 iulie, în timpul unui miting electoral în departamentul Nara, în vestul Japoniei.

Suspectul, arestat la faţa locului, îi reproşa fostului lider presupuse legături cu Biserica Unificării, un grup religios supranumit şi „secta Moon”.

Abe, care deţinea recordul de cel mai longeviv premier al Japoniei, era cel mai cunoscut om politic din ţară, însă măsurile de securitate folosite la mitingul său politic nu erau stricte.

Poliţia locală, dar şi oficiali japonezi, printre care premierul Fumio Kishida, au recunoscut eşecuri „incontestabile” în privinţa securităţii fostului prim-ministru.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri