Sari la conținut
News Alert

UE a ajuns la un acord cu „o largă majoritate” cu privire la repartizarea a 120.000 de refugiați

Actualizare 18.45. În cadrul reuniunii miniştrilor de Interne din Uniunea Europeană s-au aprobat astăzi, cu majoritate de voturi, cotele obligatorii de refugiaţi. S-a stabilit astfel planul final de relocare a celor 120.000 de refugiaţi. Planul a fost iniţiat de Belgia şi susţinut de Germania şi Franţa. Decizia este contestată de tările din Europa Centrală şi de Est.

Slovacia, România, Ungaria şi Cehia au votat împotrivă. Finlanda s-a abţinut de la vot.

Dacă aceste cote vor fi puse în aplicare, România ar trebui să primească 6.351 de refugiaţi. 

Potrivit unui document obținut de jurnaliștii Euronews, doar dintre migranții din Grecia, România ar urma să primească 1.890 de persoane, iar dintre cei ajunși în Italia ar urma să fie trimiși în România 585 de persoane.ACTUALIZARE 13.08. Informaţii pe surse au apărut între timp de la negocierile la Bruxelles. Potrivit jurnaliştilor de la RFI, dacă un stat refuză refugiaţii din cota alocată, ar putea plăti o „amendă” de 6.500 de euro pentru fiecare refugiat. Dacă acceptă, primește 6.000 de euro pentru fiecare refugiat.

Altă propunere: refugiatului i se va limita accesul la beneficiile sociale, iar dacă pleacă în alt stat va fi „repatriat” în țara în care a fost repartizat inițial.


Vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, participă din partea României la Consiliul JAI (n.red - Justiţie şi Afaceri Interne). El va transmite poziția Bucureștiului, care nu este de acord cu cotele obligatorii.

Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene caută un compromis pentru „relocarea” a încă 120.000 de migranți, în plus față de cei 40.000 despre care s-a convenit în luna iunie să fie împărțiți prin cote „voluntare”, dar chiar dacă se va face o concesie semantică prin eliminarea expresiei „cote obligatorii”, o înțelegere pentru distribuirea și a acestui al doilea mare grup de migranți ar avea de fapt un caracter obligatoriu odată ce statele vor încheia un astfel de acord, la fel cum s-a întâmplat și la Consiliul European din luna iunie, se arată într-o analiză publicată de AFP.

„Propunerile noastre rămân pe masă”, au repetat constant în ultimele zile purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene (CE), făcând referire la propunerea impunerii cotelor obligatorii de refugiați, avansată de executivul comunitar după solicitarea comună a Germaniei și Franței.

Dar statele membre continuă să fie divizate pe acest subiect, mai multe țări est-europene respingând principiul cotelor obligatorii. Prin urmare, se încearcă în continuare găsirea unor amendamente pentru propunerea executivului comunitar, pentru ca reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) să nu fie din nou un fiasco. Un alt măr al discordiei este cifra de 120.000, pe care CE nu vrea să o reducă deloc.

Este o iluzie să credem că fiecare se va descurca restabilind frontierele naționale. Dar trebuie să avem onestitatea să spunem că, dincolo de solidaritatea necesară față de refugiați, nu putem lăsa ușile larg deschise pentru toți migranții economici”, a subliniat, în acest context, ministrul francez de externe, avertizând că, în caz contrar, Europa se va confrunta cu consecințe grave pe toate planurile.

Problema refugiaților nu va fi soluționată „prin intermediul egoismelor naționale”, a adăugat Laurent Fabius, avansând ca soluții instalarea unor „centre de primire și de identificare a refugiaților (așa-numitele 'hotspots') în primele țări în care intră aceștia”, organizarea „unui sistem de distribuire echitabilă” a migranților, precum și ajutor pentru „țările din afara Uniunii Europene care se află în prima linie (Turcia, Iordania, Liban)”, relatează Agerpres.

Dacă nu acționăm rapid, riscurile unei explozii sunt reale și considerabile, iar consecințele vor fi de toate felurile”, a avertizat șeful diplomației franceze. 

Pe aceeași temă