Galerie Foto Un fermier din Polonia a descoperit două arme, vechi de 3.500 și 5.000 de ani, în timp ce-și ara câmpul

Data actualizării: Data publicării:
391678152_644772791103067_4359666366926248975_n
Sursa foto: Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków / Facebook

Un bărbat din comuna poloneză Potok Gorny a făcut o descoperire arheologică importantă în timp ce-și ara câmpul, arată o postare pe Facebook a autorităților din provincia Lublin.

În urmă cu două săptămâni, Jarosław Lipiec își examina câmpul proaspăt arat și a găsit o jumătate dintr-un topor și un cap de suliță, ambele foarte bine conservate. Cele două elemente au fost predate unui arheolog al Oficiului Provincial de Conservare a Monumentelor.

 

Sursa foto: Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków / Facebook
Sursa foto: Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków / Facebook

Inspectarea primului fragment a dezvăluit că este este vorba de o bucată dintr-o topor mare făcut din cremene din zona Świeciechów, gri-maroniu la culoare, cu puncte albe. Fragmentul găsit are aproximativ 11 centimetri lungime și grosimea este de patru centimetri la capăt și 6 centimetri la locul fracturii. Analiza a mai arătat că probabil este vorba de un topor făcut de oameni care au trăit în Neolitic, în prima jumătate a mileniului trei Î.Hr., ceea ce înseamnă că toporul are aproximativ 5.000 de ani.

A doua descoperire este un vârf de suliță conservat perfect și în stare integrală. Arma a fost produsă din cremene de culoare maro. Lungimea este de 12 centimetri, dintre care lama are 8 centimetri, iar capătul are 4 centimetri. Analiza tehnologiei de producție i-a ajuta pe oamenii de știință să concluzioneze că este vorba de o armă produsă în prima jumătate a mileniului doi Î.Hr., în jur de 1900-1500, astfel ca vârful de suliță se află în pâmânt de peste 3.500 de ani.

Potrivit autorităților din Lublin, va avea loc o verificare a zonei unde au fost făcute descoperirile, iar armele din cremene vor fi duse la muzeul din Biłgoraj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri