Un român a fost declarat vinovat pentru moartea celor 39 de vietnamezi din „camionul groazei”. Încă un român, condamnat pentru trafic

Data actualizării: Data publicării:
Un român îşi recunoaşte vinovăţia în cazul migranţilor vietnamezi morţi într-un camion în Anglia
În octombrie 2019, treizeci şi nouă de persoane au fost găsite decedate într-un parc industrial în apropiere de Londra, într-un camion frigorific. Foto: Guliver / GettyImages

Doi traficanți de persoane au fost găsiți vinovați în cazul celor 39 de cetățeni vietnamezi găsiți morți în remorca unui camion, în Anglia, la finalul anului trecut, informează The Guardian. Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, cu dublă cetățenie română și britanică, și Eamonn Harrison, nord-irlandezul în vârstă de 24 de ani, au fost găsiți vinovați de omuciderea a 39 de bărbați, femei și copii de origine vietnameză, ale căror trupuri au fost descoperite într-un container în octombrie 2019. Totodată, cei doi sunt acuzați și de conspirație pentru asistarea imigrației ilegale și riscă închisoare pe viață.

Nica, cel care a coordonat operațiunea, a recunoscut în fața instanței că a luat parte la transporturile ilegale în primele două curse, din 11 și 18 octombrie 2019, însă insistă că în cea de a treia, care s-a soldat cu moartea vietnamezilor, nu a fost implicat și nu știa că în container se află oameni, ci credea că e este un transport de țigări. 

Poliția a declarat că cei doi lideri, Gheorghe Nica și Ronan Hudges, în vârstă de 41 de ani, care a pledat vinovat înainte de începerea procesului, au fost motivați de „lăcomia pură și totală” atunci când au decis să ignore riscurile evidente și au băgat în container de două ori mai multe persoane decât trebuia, pentru a își crește profiturile pe o operațiune care le-a compensat sute de mii de lire sterline pentru fiecare „lot” de migranți. 

Fiecare dintre persoanele aflate în camion plătise între 10.000 și 13.000  de lire sterline pentru a fi transportat din Franța în Marea Britanie.

De asemenea, alți doi inculpați, șoferul de camion Christopher Kennedy și Valentin Calota au fost găsiți vinovați pentru traficarea migranților vietnamezi din nordul Franței în Marea Britanie. Kennedy și Calota nu au fost implicați în transportul care a dus la moartea a 39 de persoane, însă au participat la transporturi anterioare pe același traseu.

Verdictul vine la sfârșitul unui proces care a expus pentru prima dată o operațiune complexă și extrem de profitabilă prin care vietnamezii au fost aduși ani la rând ilegal în Marea Britanie.

În octombrie 2019, treizeci și nouă de persoane au fost găsite decedate într-un parc industrial în apropiere de Londra. Victimele din „camionul groazei” erau 28 de bărbați, opt femei și trei copii, cetățeni vietnamezi, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Înainte să moară, aceștia au încercat să sune la serviciul de urgență din Vietnam pentru a li se oferi ajutor. 

Potrivit anchetatorilor, temperatura din interiorul containerului a trecut de 38,5 grade Celsius ceea ce a dus la moartea tuturor persoanelor aflate în camion prin asfixiere și hipertermie sau supraîncălzire.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri