Un trader de criptomonede din Turcia ar fi fugit din țară cu 2 miliarde de dolari. Poliția a arestat peste 60 de persoane

Data publicării:
Faruk Fatih Ozer, filmat de camerele de supraveghere pe aeroportul din Istanbul.
Faruk Fatih Ozer, filmat de camerele de supraveghere pe aeroportul din Istanbul. Foto: Profimedia Images

Autorităţile din Turcia au emis mandate de arestare pentru 78 de persoane din cauza presupuselor legături cu o platformă de tranzacţionare a criptomonedelor, al cărei fondator ar fi fugit din ţară cu aproape două miliarde de dolari din activele investitorilor, relatează Agerpres.

Poliţia turcă a arestat aproximativ 62 de suspecţi din opt oraşe, inclusiv în Istanbul, unde are sediul platforma Thodex, iar alţi 16 suspecţi sunt căutaţi în continuare, a anunţat agenţia de presă Anadolu, preluată de AFP.

Platforma Thodex şi-a suspendat tranzacţiile după ce miercuri a postat un mesaj în care anunţă că are nevoie de cinci zile pentru a gestiona o investiţie exterioară neprecizată. Potrivit presei din Turcia, Thodex şi-a oprit operaţiunile într-un moment în care deţinea active în valoare de cel puţin două miliarde de dolari provenite de la 391.000 de investitori, iar aceste active au devenit imposibil de recuperat.

Într-o declaraţie făcută dintr-o locaţie nedezvăluită, directorul general al Thodex, Faruk Fatih Ozer, a promis că va rambursa banii investitorilor şi că va reveni în Turcia pentru a apărea în faţa justiţiei. Declarația vine după ce Guvernul a blocat conturile companiei, iar poliţia a efectuat o percheziţie la sediul centrul din Istanbul.

Oficialii turci au dat publicităţii o fotografie a lui Faruk Fatih Ozer în timp ce trece prin controalele de securitate la aeroportul din Istanbul. Potrivit unor surse, Ozer ar fi plecat în Albania.

Avocatul investitorilor, Oguz Evren Kilic, a declarat că sute de mii de investitori nu au putut să îşi acceseze portofoliile digitale.

Am demarat procedurile legale şi am depus o plângere la procuratură, a spus avocatul. La rândul său, parchetul a informat că a demarat o anchetă asupra omului de afaceri pentru fraudă agravată şi înfiinţarea unei organizaţii criminale.

Un număr mare de cetăţeni turci s-au îndreptat spre criptomonede în încercarea de a-şi proteja economiile pe fondul scăderii valorii lirei turceşti şi al inflaţiei ridicate. În luna martie, inflaţia în Turcia a fost de 16,2%, de peste trei ori mai mult decât ţinta de 5% a Băncii centrale. În paralel, lira turcească s-a depreciat cu 10% în raport cu dolarul în acest an, continuând o tendinţă care a început în urmă cu opt ani.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri