Un uragan puternic a scos din adâncurile oceanului o epavă misterioasă. Acum, o altă furtună amenință să o distrugă

Data publicării:
An aerial view of an old shipwreck on the shore of Cape Ray, Newfoundland
Epava a fost scoasă de pe fundul oceanului de uraganul Fiona, cred arheologii. Foto: Profimedia Images

Epava unei corăbii misterioase a apărut dintr-o dată pe țărmul unei comunității de coastă din Newfoundland luna trecută, probabil după ce a fost scoasă de pe fundul oceanului de un uragan foarte puternic. Acum, în timp ce o nouă furtună se apropie de zona de est a Canadei, a început o cursă contra timpului pentru salvarea ei, relatează CNN.

Epava care a apărut peste noapte pe o plajă din apropiere de micuța așezare Cape Ray a fost descoperită de un localnic în dimineața zilei de 20 ianuarie.

„Este o experiență destulă de magică atunci când ești unul dintre primii doi oameni care au stat pe acea corabie în ultimii 200 de ani”, a spus Trevor Croft, care împreună cu Shawn Bath de la Clean Harbors Initiative încearcă să lege epava de mal pentru a nu aluneca înapoi în ocean.

Bath crede că epava corabiei a ajuns pe plajă datorită uraganului Fiona din 2022, care a fost una dintre cele mai puternice furtuni care au lovit vreodată Canada.

Acum, pe măsură ce o altă furtună se apropie, comunitatea locală face tot posibilul pentru a preveni situația în care aceleași fenomene meteo care au scos la iveală epava o vor și distruge.

Epava din Cape Ray este un exemplu al unui fenomen mai răspândit, potrivit experților. Furtuni provocate de schimbările climatice scot la suprafață artefacte ale istoriei subacvatice a lumii, dar le și distrug.

epavă-corabie-newfoundland
Localnicii sunt îngrijorați că epava ar putea fi distrusă sau împinsă din nou în adâncurile oceanului de valurile puternice. Captură foto: X (Twitter)

Vechimea și originile vasului rămân necunoscute. Croft spune că ar putea fi un vas francez sau unul britanic de acum 200 de ani, dar până nu va fi scoasă cu totul la mal, nu se poate stabili cu precizie.

Este posibil ca urmașii celor care au venit în aceste locuri pe vasul scufundat să trăiască încă pe insulă, potrivit arheologului subacvatic și cercetătorului Lisa Briggs.

Vasul este însă în pericol. Mareea a afectat deja structura și, cu toate că lemnul este în stare bună, el este ținut în loc prin cuie de cupru și alamă, care se pot desface din cauza acțiunii valurilor.

Furtuna care se anunță va aduce cu ea rafale de vânt ce vor bate cu 40 de kilometri la oră și valuri de 6 metri înălțime. Croft este îngrijorat că epava s-ar putea dezintegra complet. „Este o cursă contra timpului.”

În afară de furtuni, arheologii subacvatici au de-a face și cu așa-numiții „viermi de corabie” - moluște în formă de vierme care au un apetit uriaș pentru lemn.

Viermii de corabie se întâlneau de obicei în ape mai calde, dar din cauza încălzirii oceanelor, moluștele au început să migreze înspre nord.

„Cu cât vedem că schimbările climatice afectează mai mult lumea noastră de azi, cu atât mai multe pagube aduse patrimoniului cultural subacvatic vom vedea”, a mai spus Briggs.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri