Mar-a-Lago și proprietarul său, un coșmar pentru securitatea națională a SUA. Donald Trump avea obiceiul de a sfida normele

Data publicării:
clubul mar-a-lago
Complexul Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida Foto: Profimedia Images

Mar-a-Lago, proprietatea de pe malul oceanului, cu ziduri de piatră, pe care Donald Trump a etichetat-o drept ​​„Casa Albă de Iarnă”, a fost mult timp o sursă de dureri de cap pentru profesioniștii în securitate națională și informații de la Washington. Atmosfera sa de club, lista extinsă de oaspeți și proprietarul vorbăreț s-au combinat într-un „coșmar” pentru păstrarea celor mai strânse secrete ale guvernului, conform unei analize CNN.

Acum, conacul din Palm Beach (Florida) cu 114 camere și diferitele sale anexe se află în centrul unei investigații a Departamentului de Justiție privind manipularea de către fostul președinte american Donald Trump a documentelor prezidențiale. 

După o percheziție de câteva ore a proprietății desfășurată săptămâna trecută, agenții FBI au ridicat peste 20 de cutii de la Mar-a-Lago, în care erau 11 seturi de documente clasificate, unele dintre ele fiind marcate „top secret”, cel mai înalt nivel de clasificare, arată mandatul. Alte documente erau clasificate ca „secret” sau „confidențial”.

CNN a raportat în weekend că unul dintre avocații lui Trump a susținut în luna iunie că nu a rămas niciun material clasificat la Mar-a-Lago, ceea ce a ridicat din noi întrebări cu privire la numărul de persoane care sunt acum expuse anchetei în curs desfășurată de FBI.

În multe privințe, complexul Mar-a-Lago al lui Donald Trump reprezintă întruchiparea fizică a ceea ce unii foști asistenți descriu ca fiind o abordare prea deschisă a fostului președinte față de documente și informații clasificate.

„Mar-a-Lago a fost un loc poros încă de când Trump și-a declarat candidatura și a început să câștige alegerile primare în urmă cu câțiva ani”, a declarat Aki Peritz, un fost analist al CIA împotriva terorismului. 

Când Trump și-a încheiat mandatul în ianuarie 2021, Mar-a-Lago a devenit refugiul său. Clubul, cu membrii săi plătitori, a fost, de asemenea, destinația pentru zeci de cutii de carton, ambalate în grabă în ultimele zile ale administrației sale și expediate în camioane albe în Florida. 

FBI Executed a Search Warrent on Mar-A-Lago in Palm Beach, Florida
Poliția de pază la reședința din Florida a lui Donald Trump, unde au avut loc perchezițiile. Foto: Profimedia

Persoanele familiarizate cu ieșirea lui Trump din Washington au spus că procesul de împachetare a fost grăbit, în parte pentru că președintele în funcție de la acea vreme a refuzat să se implice în activități care ar semnala că a pierdut alegerile. 

Când a devenit clar că va trebui să părăsească Casa Albă, articolele au fost depozitate rapid în cutii și expediate spre Florida fără un sistem clar organizat. 

„Trump a păstrat în dosarele sale o mulțime de lucruri care nu erau în sistemul obișnuit sau care i-au fost date în cursul briefingurilor de informații”, a declarat John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump. 

„Îmi imaginez cu ușurință cum în ultimele zile haotice la Casa Albă, din moment ce el nu credea că va pleca până în ultimul minut, personalul său doar arunca lucruri în cutii, iar acolo erau incluse o mulțime de documente acumulate în cei patru ani”, a mai adăugat Bolton.

Unele cutii, inclusiv unele care conțineau documente clasificate, au ajuns la Mar-a-Lago după încheierea mandatului lui Donald Trump. 

Citește și: Trump a invocat „Al Cincilea Amendament” de 440 de ori în timpul audierilor din New York. Acesta a răspuns la o singură întrebare

Când anchetatorii federali, inclusiv șeful pentru contrainformații și control al exporturilor din cadrul Departamentului american de Justiție, au călătorit la Mar-a-Lago în iunie pentru a discuta despre documentele clasificate cu Donald Trump și avocații săi, aceștia și-au exprimat îngrijorarea că camera nu a fost asigurată corespunzător.

Echipa lui Trump a adăugat o nouă încuietoare la uşă. Dar agenții FBI s-au întors la Mar-a-Lago săptămâna trecută pentru a executa un mandat de percheziție asupra proprietății care a identificat trei posibile infracțiuni: încălcări ale Legii privind spionajul, obstrucționarea justiției și manipularea de natură penală a dosarelor guvernamentale.

Articolele ridicate de FBI după percheziția de luni au inclus o cutie de piele cu documente, file de fotografii, „diverse documente secrete” și „informații referitoare la președintele Franței”, potrivit mandatului de percheziție. 

Trump și aliații săi au susținut că și-a folosit prerogativa prezidențială pentru a declasifica documentele înainte de a părăsi funcția, deși nu au furnizat nicio dovadă în acest sens.

„Singura mea surpriză a fost că nu au fost luate chiar mai multe documente în Mar-a-Lago”, a spus Bolton.

Citește și: Ce au căutat agenții FBI în seiful lui Donald Trump din Mar-a-Lago. Trump acuză FBI că îi boicotează candidatura la prezidențiale

Obiceiul de a sfida normele

Săptămâna trecută nu a fost prima dată când oficialii federali de informații s-au îngrijorat de modul în care Trump păstrează secretele guvernului. Aproape de îndată ce și-a preluat mandatul, Trump și-a demonstrat dorința de a ignora protocoalele pentru paza informațiilor sensibile.

În 2017, fostul președinte al SUA a dezvăluit în mod spontan informații clasificate despre un complot al ISIS unui grup de vizitatori ruși, inclusiv ministrului rus de externe, pe care SUA le-au primit de la Israel. Gestul a provocat o furie profundă în serviciile de informații ale ambelor țări.

Când a fost informat de oficialii serviciilor de informații în 2019 despre o explozie în Iran, Donald Trump a postat ulterior pe twitter o fotografie din satelit clasificată, în ciuda faptului că a auzit în prealabil îngrijorările oficialilor că acest lucru ar putea dezvălui informații despre capabilitățile americane.

Donald Trump face cu mâna la intrarea într-o mașină
Donald Trump ar fi furat și dus la Mar-a-Lago documente secrete legate de armament nuclear. Foto: Profimedia Images

Trump a preferat să primească actualizările de informații în format electronic, potrivit celui de-al treilea șef de personal al său, Mick Mulvaney, deși uneori a cerut să păstreze documentele fizice de la briefing-urile secrete. 

„Din când în când președintele spunea: „Pot să păstrez asta?” Dar am avut echipe întregi de oameni pentru a ne asigura că acele documente nu au fost lăsate în urmă, nu au fost duse la reședință. El le putea folosi. Acesta era dreptul său ca președinte al Statelor Unite", a spus Mulvaney.

Totuși, urmărirea înregistrărilor nu a fost o prioritate pentru Trump, potrivit mai multor foști oficiali. Când a cerut să păstreze documente sensibile, oficialii au devenit uneori îngrijorați de ce s-ar întâmpla cu materialul. Când călătorea, consilierii îl urmăreau adesea și veneau în spatele său cu cutii de carton unde puneau teancurile de hârtie pe care Trump le lăsa în urmă.

Citește și: Donald Trump ar fi furat de la Casa Albă documente secrete legate de arme nucleare

Trump a amestecat afacerile cu plăcerea

La Mar-a-Lago, îngrijorările legate de faptul că Trump ar dezvălui secrete guvernamentale de înalt nivel, accidental sau într-un alt mod, au fost amplificate. 

Facilitatea acționează ca un club de piscină, spa, restaurant și clubhouse pentru membrii săi și oaspeții acestora. Sala de bal Donald J. Trump, decorată cu aur, poate fi închiriată pentru nunți și alte evenimente.

În timp ce Serviciul Secret verifică vizitatorii pentru arme și le verifică numele pe o listă, ei nu sunt responsabili pentru protejarea documentelor secrete sau pentru protecția împotriva potențialelor interferențe.

Membrii se înghesuiau la clubul lui Trump când acesta era în oraș ca președinte, iar regulile adoptate la începutul mandatului său împotriva fotografierii în sala de mese nu au fost întotdeauna respectate cu strictețe.

Acest lucru a devenit evident în februarie 2017, când Trump l-a găzduit pe defunctul prim-ministru Shinzo Abe al Japoniei la cină pe terasă.  Cina a fost întreruptă când s-a confirmat că nord-coreenii au efectuat un test nuclear, iar cei doi foști lideri politici, Trump și Abe, au putut fi auziți cum se sfătuiau pentru a da un răspuns comun. Împreună cu consilierii lor de securitate națională, au început să discute despre situație, în timp ce restul membrilor clubului făceau fotografii cu discuțiile improvizate ale liderilor. 

Mai târziu, consilierii lui Trump au insistat că cei doi lideri politici a intrat într-o cameră securizată, cunoscută sub numele de Facilitate de informații compartimentate sensibile (SCIF), pentru a primi actualizări despre lansare, iar la masă el și Abe pur și simplu discutau despre logistica declarațiilor lor de presă.

profimedia-0368808764
Trump și Shinzo Abe, împreună cu soțiile, la Mar-a-Lago. Foto: Profimedia Images

Totuși, valul de fotografii postate pe rețelele sociale de membrii de la Mar-a-Lago i-a arătat pe cei doi lideri studiind documentele la masa lor, împreună cu asistenți care lucrau la laptopuri și pe Trump vorbind pe telefonul său mobil.

La un moment dat, angajații au folosit lanternele de pe telefoanele mobile pentru a ilumina documentele pe care liderii le citeau.

La scurt timp după această întâmplare, unele reguli noi au intrat în vigoare pentru a limita accesul celor care ar putea intra în club când Trump era acolo. Rezervările erau necesare cu două săptămâni în avans și au fost impuse noi limite pentru numărul de oaspeți cărora membrilor le era permis să-i aducă. 

Trump s-a întors la SCIF-ul din Mar-a-Lago în primăvara anului 2017 pentru a discuta despre lansarea unui atac aerian asupra Siriei. La acea vreme, îl găzduia la cină pe președintele chinez Xi Jinping. 

Mai târziu în acea zi, fostul președinte american a spus că s-a întors la masă pentru a-l informa pe liderul de la Beijing despre decizia sa în timp ce mâncau „cea mai frumoasă bucată de tort de ciocolată văzută vreodată”.

Una dintre preocupările pe care asistenții lui Trump le-au avut la Mar-a-Lago a fost relativa lor incapacitate de a discerne cu cine vorbea exact când era acolo. 

În comparație cu ceea ce se întâmpla când era la Casa Albă, unde listele de acces sunt foarte stricte, uneori nu era clar chiar nici pentru cei mai înalți consilieri ai lui Trump cu cine intra în contact la club fostul președinte american.

Al doilea șef de personal al lui Trump, John Kelly, a lucrat pentru a limita cine avea acces la fostul președinte atunci când era la Mar-a-Lago, deși nu era de așteptat ca el sau orice alt consilier să poată restricționa complet conversațiile președintelui cu prietenii săi. 

Kelly le-a spus asociaților la acea vreme că era mai interesat să știe cu cine vorbea Trump decât să împiedice conversațiile să aibă loc.

Kelly a lucrat, de asemenea, la implementarea unui sistem mai structurat pentru manipularea materialelor clasificate, deși cooperarea lui Trump în acest sistem nu a fost întotdeauna garantată.

profimedia-trump new york
Fostul președinte american Donald Trump a fost audiat în legătură cu afacerile sale. Foto: Profimedia Images

Gestionarea unei varietăți de riscuri

În timp ce se afla la Mar-a-Lago, Trump nu și-a folosit întotdeauna SCIF-ul când a vizualizat documente clasificate, potrivit unei persoane familiarizate cu problema. Iar înclinația lui pentru a împărtăși cu interlocutorii săi ceea ce știa a fost o sursă de frustrare constantă.

„A fost un președinte greu de susținut în ceea ce privește încercarea de a-i oferi informațiile de care avea nevoie, protejând în același timp modul în care le-am colectat, astfel încât să nu vorbească din greșeală sau să menționeze ceva ce un adversar ar putea folosi”, a spus Douglas London, un fost oficial al CIA împotriva terorismului, care a servit în timpul administrației Trump.

Acesta a mai menționat că este ironic faptul că Donald Trump a păstrat documente secrete, deoarece fostul președinte „nu era prea mare cititor”. Ținerea la distanță a potențialelor amenințări de securitate s-a dovedit a fi propria sa provocare, a mai spus London.

În 2019, o femeie de afaceri în vârstă de 33 de ani din Shanghai a fost arestată pentru că a pătruns ilegal pe terenul clubului lui Trump. La momentul arestării ei, Yujing Zhang avea în posesia ei patru telefoane mobile, un laptop, un hard disk extern și o unitate de memorie. 

Procurorii au spus că au găsit, de asemenea, o grămadă de electronice suplimentare, inclusiv un detector de semnal pentru a detecta camerele ascunse, dar și mii de dolari în numerar în camera ei de hotel.

Mai târziu în acel an, un alt cetățean chinez, o femeie pe nume Lu Jing, a fost, de asemenea, acuzată de pătrundere ilegală în Mar-a-Lago. Nu s-a stabilit niciodată care au fost motivele fiecărei femei în încercarea de intra în club. Dintre cele două, Zhang a fost în cele din urmă condamnată la opt luni de închisoare.

Ceea ce am văzut la Trump este o atitudine delăsătoare în privința securității. El avea întâlniri pe probleme sensibile despre potențiale războaie, unde angajații guvernelor străine puteau să asculte și să facă fotografii”, a spus și Mark Zaid, un avocat specializat pe probleme de securitate națională: Ar fi fost ușor pentru unii să-l înregistreze pe Trump spunând unele lucruri”, a mai transmis Zaid, citat de Reuters.

Citește și: Donald Trump, prima reacție în scandalul pe „subiectul armelor nucleare”, în urma perchezițiilor FBI

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri