Marea Britanie ar putea livra avioane militare Ucrainei. Premierul britanic: „Piloții ucraineni vor fi antrenați la standarde NATO”

Data actualizării: Data publicării:
Eurofighter Typhoon Launched To Replace Tornado F3s
Avioane Eurofighter din dotarea Forțelor Aeriene Regale ale UK. Foto: Getty Images

Marea Britanie analizează posibilitatea de a livra avioane de luptă Ucrainei. Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a însărcinat pe ministrului Apărării, Ben Wallace, cu identificarea tipurilor de avioane militare ce pot fi livrate Kievului de către Regatul Unit, informează The Guardian.

ACTUALIZARE 21:00 Premierul britanic, Rishi Sunak, a spus că „nimic nu este exclus” în ceea ce privește ajutorul militar pentru Ucraina, după ce a fost întrebat de un reporter dacă poate oferi un răspuns mai clar referitor la furnizarea de avioane militare britanice pentru armata Kievului.

„Când vine vorba despre avioane de luptă, evident că fac parte din discuție, acesta e și motivul pentru care am anunțat azi că vom antrena piloții militari ucraineni la standarde NATO”.

În ceea ce privește furnizarea de avioane Eurofighter Typhoon Ucrainei, Sunak a precizat că acestea sunt „piese extrem de sofisticate” și că antrenamentul unui pilot pentru un astfel de aparat ar putea dura „până la trei ani”.

Știrea inițială:

„Prim-ministrul l-a însărcinat pe secretarul apărării care va investiga ce tipuri de avioane ar putea fi oferite, dar, să fie clar, aici vorbim despre  o soluție pe termen lung și nu de o capacitate valabilă pe termen scurt, de care Ucraina are atât de multă nevoie acum”, a declarat pentru The Guardian un oficial guvernamental britanic. 

Sursa citată a precizat că, până în acest moment, nu s-a luat efectiv o decizie referitoare la furnizarea de avioane de luptă britanice Ucrainei, dar acest subiect este luat în considerare „în mod activ” de către ministrul Apărării, Ben Wallace.

„Desigur, este o discuție în plină desfășurare și în alte țări, referitoare la avioanele de luptă pe care le au în dotare, unele fiind modele cu care piloții ucraineni sunt obișnuiți”, a adăugat oficialul guvernamental britanic.

Guvernul britanic speră ca în această primăvară să primească primul lot de piloți ucraineni care să înceapă antrenamentul pe avioanele militare britanice, a mai precizat sursa citată.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri