Mark Rutte anunță că se retrage din politică după prăbușirea guvernului său

Data publicării:
Mark Rutte
Mark Rutte și-a anunțat retragerea din politică, după aproape 13 ani la conducerea guvernului Țărilor de Jos. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul guvernului Țărilor de Jos, Mark Rutte, cel mai longeviv șef de guvern al acestei țări, a anunțat, luni, că se retrage din politică la finalul actualul mandat interimar, relatează The Guardian.

Pentru Rutte, această decizie înseamnă că pleacă de la putere după mai mult de 12 ani. Liderul conservator olandez a fost poreclit „Teflon Mark” pentru capacitatea sa de a rezista scandalurilor și controverselor politice și de a reveni constant la putere, chiar și după prăbușirea guvernelor sale.

În vârstă de 56 de ani, liderul Partidului Popular al Libertății și Democrației (VVD) și-a anunțat decizia în timpul unei dezbateri parlamentare pe tema recentei prăbușiri a coaliției sale de guvernare.

„Ieri dimineață am luat decizia de a nu mai fi din nou liderul VVD. După ce un guvern va prelua mandatul după alegeri, voi pleca din politică”, a spus Mark Rutte.

Liderul olandez a spus că este vorba de o „decizie personală care nu ține de evoluțiile politice din ultimele săptămâni”.

Coaliția de guvernare olandeză, formată din patru partide, s-a prăbușit, vineri, după ce nu politicienii nu s-au putut pune de acord pe tema unui nou pachet de măsuri anti-imigrație. Rutte a spus că decizia a fost una unanimă între cele patru partide provocată de „neînțelegeri ireconciliabile”.

Nu există nicio informație cu privire la cine ar putea să-l înlocuiască pe Rutte ca lider al VVD. Grupul său parlamentar este condus, în prezent, de Sophie Hermans, fosta sa asistentă politică.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri