Premierul olandez Mark Rutte şi-a anunţat demisia

Data publicării:
Outgoing Prime Minister Mark Rutte leaves his office in the Torentje after the fall of his cabinet
Mark Rutte nu a putut media criza refugiaților între partidele coaliției guvernamentale. Foto: Profimedia

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat vineri demisia guvernului său de coaliţie, evocând diferenduri „insurmontabile” după negocierile aprinse dintre cele patru partide aflate la putere cu privire la politica de primire a refugiaţilor.

„În această seară, am ajuns, din păcate, la concluzia că disputele sunt insurmontabile. Din acest motiv, în curând îi voi prezenta regelui demisia mea în numele întregului guvern”, a declarat Mark Rutte în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Cel de-al patrulea guvern de coaliţie Rutte a căzut pentru că nu a fost în măsură să se înţeleagă asupra modului de a limita numărul solicitanţilor de azil în Ţările de Jos, după trei zile de negocieri tensionate.

Încercarea partidului conservator al lui Rutte, VVD, de a limita intrarea în țară a refugiaților a dus la un clivaj puternic în interiorul coaliției, iar două partide mici au refuzat să-i susțină propunerile.

Tensiunile au ajuns la apogeu în această săptămână, când Rutte a cerut imperativ sprijin pentru o propunere care urma să limiteze intrarea în țară a copiilor refugiaților de război aflați deja în Olanda și să facă familiile să aștepte cel puțin doi ani înainte de a fie reunite.

Această ultimă propunere a declanșat criza guvernamentală după ce Uniunea Creștină, unul dintre partidele din coaliție a decis să părăsească guvernul.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri