Migranții veniți din Asia Centrală în Rusia sunt bătuți și amenințați cu deportarea, după atacul terorist de la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
migranți din asia centrală în rusia
În Rusia lucrează aproximativ 10,5 milioane de migranți din Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

După atacul terorist de la sala de spectacole Crocus City Hall de la periferia Moscovei, migranții din Asia Centrală veniți în Rusia se confruntă cu violențe, rasism și raiduri ale poliției. Ambasada Tadjikistanului și-a avertizat în weekend cetățenii aflați la ruși să nu-și părăsească locuințele decât dacă este necesar, informează BBC.

Patru cetățeni tadjici au fost acuzați că au ucis 140 de persoane în atacul revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Alți câțiva suspecți au fost arestați, toți de origine central-asiatică.

Prevăzând o creștere a tensiunilor ca urmare a crimelor de la Moscova, ambasada Tadjikistanului în Rusia și-a avertizat cetățenii în weekend să nu părăsească casele decât dacă este necesar.

Rusia depinde de forța de muncă venită din Asia Centrală

Migranții din Asia Centrală reprezintă o proporție considerabilă din populația de muncă migrantă a Rusiei, în special în sectoarele de comerț cu amănuntul, transport și construcții.

Mulți se confruntă deja cu niveluri ridicate de discriminare. Ei sunt „deseori confruntați cu xenofobie socială largă”, a declarat pentru BBC profesorul Edward Lemon de la Universitatea Texas A&M.

Cântăreața tadjică Manizha Sanghin, care a reprezentat Rusia la Eurovision în 2021, a condamnat „atrocitatea flagrantă” a atacului de la Moscova, dar a avertizat cu privire la „consecințele care vor cădea asupra tadjicilor și tuturor locuitorilor Asiei Centrale”. Acum este ambasador de bunăvoință pentru agenția ONU pentru refugiați.

Migranții din Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan reprezintă o parte semnificativă din forța de muncă a Rusiei.

În Rusia lucrează aproximativ 10,5 milioane de migranți din Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan, potrivit Ministerului de Interne rus. Multe alte naționalități nu sunt înregistrate oficial.

Cifrele mari se datorează unui regim fără vize cu Rusia, ceea ce o face una dintre singurele opțiuni pentru migranții din Asia Centrală care caută oportunități economice pe care nu le au acasă, a explicat profesorul Lemon.

Acte de violență, după ce s-a aflat că unii atacatori sunt din Tadjikistan

Știrile conform cărora atacatorii de la Crocus erau cetățeni tadjici au străbătut rapid Rusia.

În weekend, o afacere deținută de imigranți a fost incendiată în orașul Blagoveșcensk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, în timp ce mai mulți migranți au fost bătuți în Kaluga, un oraș la sud-vest de Moscova.

Migranții din Kârgâzstan au fost ținuți pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova timp de două zile și încuiați într-o cameră fără mâncare sau apă, pentru ca mai târziu să fie întorși acasă, în timp ce șoferii de taxi din Moscova au raportat că au fost rugați de clienți să confirme că nu sunt tadjici.

La câteva ore de la atacul terorist, mesajele de pe chaturile de mesagerie Telegram, la primele ore ale zilei de sâmbătă, au trădat o nervozitate tot mai mare în rândul comunității de migranți din Rusia.

„Mulți oameni deja nu-i plac pe „neruși”, iar acum avem această situație”, a scris o persoană într-un grup intitulat „Tadjicii la Moscova”.

Îngrijorat de riscul unei reacții asupra comunității tadjice, un altul a spus: „Te rog, Doamne, lasă [atacatorii] să fie ucraineni”.

Comunitățile de migranți sunt ținte ale represiunilor poliției

Valentina Chupik, un avocat care lucrează cu migranții, a declarat pentru presa rusă că a primit 2.500 de rapoarte de „acte de agresiune” împotriva migranților în două zile, după atacul de la Moscova.

Poliția a pătruns în casele migranților din întreaga țară și a reținut mai multe persoane. Au fost raportate, de asemenea, peste 30 de cazuri de tortură în urma arestărilor, a spus Chupik.

După patru zile, avocata a declarat pentru BBC că cifrele continuă să crească și mai mulți tadjici i-au spus că se gândesc să părăsească Rusia.

„Un grup de cetățeni tadjici mi-a cerut să le ofer cazare în siguranță, deoarece le este frică să locuiască la casa lor”, a spus doamna Chupik.

Avocata spune că discriminarea în Rusia îi afectează în mod obișnuit pe migranții „care nu au trăsături faciale slave” și „cea mai mare parte a umilințelor și violențelor provin din partea forțelor de ordine ruse, mai degrabă decât de la oameni obișnuiți”.

În timp ce atacul de vineri de la Moscova a exacerbat situația, comunitățile de migranți au fost mult timp ținta represiunilor poliției.

În fiecare an, autoritățile ruse desfășoară campanii de amploare împotriva migranților, lansând zeci de raiduri asupra afacerilor, moscheilor și locurilor de adunare a cetățenilor veniți din Asia Centrală. Campania de anul trecut a avut ca rezultat deportarea a peste 15.000 de migranți.

În ianuarie, guvernele kârgâz și uzbec au cerut Rusiei să investigheze un videoclip pe rețelele de socializare în care lucrătorii migranți sunt insultați și umiliți în timpul unui raid în Ekaterinburg.

Și totuși, mulți migranți din Asia Centrală au adesea puține opțiuni și continuă să lucreze în Rusia. Tadjikistanul este cea mai săracă țară din Asia Centrală și jumătate din produsul său intern brut (PIB) provine din ce trimit migranții din țările unde pleacă la muncă.

De aceea, ei încă se îndreaptă spre Rusia „în ciuda numeroaselor probleme”, a spus profesorul Lemon.

Cum este viața de migrant în Rusia

Iar legile complexe ale Rusiei privind migrația fac ca și muncitorii care intră legal să ajungă adesea să rămână fără documentele necesare.

Viața ca migrant fără acte înseamnă să devii mai susceptibil la abuz din partea angajatorilor, la condiții de viață necorespunzătoare și fără acces la asistență medicală. Înseamnă, de asemenea, un risc mai mare de detenție, care, la rândul său, duce la obligația de a plăti mită autorităților.

La scurt timp după atacul de la Moscova, mai mulți parlamentari ruși au cerut înăsprirea legilor privind migranții. Unul a sugerat că migranții ar trebui expulzați din Rusia „pentru cea mai mică infracțiune”.

Însă nu există șanse realiste ca acest lucru să se întâmple, deoarece Rusia depinde de migranții din Asia Centrală. Invazia din Ucraina a făcut ca Rusia să se confrunte cu o lipsă de forță de muncă acasă și pur și simplu nu și-ar putea permite să piardă milioane de muncitori.

Dar anii de tensiuni și xenofobie fac ca migranții și comunitățile lor din Rusia trăiască într-o permanentă stare de tensiune și nervozitate.

„Fiți atenți, oameni buni”, a spus un membru al unui grup tadjic pe Telegram. „După aceasta, va fi cu siguranță o perioadă dificilă pentru noi, frații și surorile”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri