Miliardarul Terry Gou și-a anunțat candidatura la președinția Taiwanului: „Nu voi lăsa Taiwan să devină următoarea Ucraina”

Data publicării:
Terry Gou anunță că va candida la alegerile prezidențiale, în fața unui microfon, la o conferință de presă
Gou va trebui să adune 290.000 de semnături până la începutul lunii noiembrie pentru a se califica ca și candidat independent. Sursa foto: Profimedia Images

Fondatorul Foxconn, Terry Gou, și-a anunțat candidatura la președinția Taiwanului, angajându-se să repare legăturile cu China, spunând că „Taiwan nu trebuie să devină Ucraina și nu voi lăsa Taiwan să devină următoarea Ucraina.”, transmite The Guardian.

Fondatorul miliardar al gigantului de tehnologie Foxconn, Terry Gou, a anunțat că va candida ca independent în cursa pentru președinția Taiwanului, angajându-se să repare relațiile cruciale pentru țară și să stimuleze economia Taiwanului.

La conferința de presă de luni, Gou a anunțat ceea ce el a numit „era guvernării antreprenorilor”

„Am decis să mă alătur cursei prezidențiale din 2024”, a spus el, subliniind experiența sa în afaceri și finanțe, inclusiv în relațiile cu China.

„Dă-mi patru ani și promit că voi aduce 50 de ani de pace în strâmtoarea Taiwan și voi construi cea mai profundă fundație pentru încrederea reciprocă dincolo de strâmtoare… Taiwan nu trebuie să devină Ucraina și nu voi lăsa Taiwan să devină următoarea Ucraina.”

Gou a făcut aluzie că va candida timp de câteva luni, după ce nu a fost ales drept candidat al principalului partid de opoziție, Kuomintang (KMT). El a promis sprijin pentru candidatul ales de KMT, Hou Yo-ih, dar a continuat să organizeze evenimente publice în stil electoral.

Gou va trebui să adune 290.000 de semnături până la începutul lunii noiembrie pentru a se califica ca și candidat independent.

Guvernul Chinei a promis că va include Taiwanul în statul chinez, sub ceea ce numește „reunificare”, dar ideea este respinsă în mare parte de poporul din Taiwan și de partidele sale politice majore. Sub conducerea lui Xi Jinping, China a devenit din ce în ce mai agresivă față de Taiwan. A întrerupt comunicațiile cu Taipei după câștigarea alegerilor a președintelui Tsai Ing-wen în 2016 și, în ultimii ani, a trimis un număr tot mai mare de avioane și nave de război în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului.

Sâmbătă, armata chineză a părut să organizeze o încercuire totală a insulei principale, lansând 32 de avioane și nouă nave, inclusiv drone cu arme, avioane de luptă, avioane de recunoaștere și bombardiere. Aceasta a determinat atât Taiwanul, cât și Japonia să-și pună în alertă propriile avioane de război ca răspuns.

Luni, Gou a dat vina pe Partidul Democrat Progresist (DPP) al lui Tsai pentru escaladarea tensiunilor, spunând despre membrii acestuia că sunt aroganți și corupți.

„Sub conducerea Partidului Democrat Progresist în ultimii șapte ani și ceva, la nivel internațional, ei conduc Taiwanul către pericolul războiului. Pe plan intern, politicile lor sunt pline de greșeli”, a spus el.

Intrarea lui Gou în cursă adaugă și mai mult suspans la ceea ce era deja o campanie neobișnuită

Lai Ching-te, actualul vicepreședinte și candidat la președinție pentru DPP, partidul de guvernământ, se situează în cursa electorală atât înaintea lui Hou din KMT, actualul primar al orașului New Taipei și fost șef al poliției, cât și a lui Ko Wen-je, fostul primar al orașului Taipei și nominalizat de Partidul Popular Taiwan pe care l-a fondat.

Un sondaj de săptămâna trecută a constatat că sprijinul pentru Lai era de 43%, comparativ cu 27% pentru Ko și doar 14% pentru Hou de la KMT. Peste 16% au fost indeciși sau au refuzat să răspundă.

În discursul său, Gou a cerut o coaliție împotriva DPP. Ko, Hou și Gou sunt toți considerați ca fiind de partea albastră a politicii taiwaneze, care aderă mai strâns la o identitate chineză. Cu toate acestea, reacția inițială a analiștilor a fost că intrarea lui Gou în cursă ar împărți probabil votul albastru și mai mult și, în schimb, ar beneficia DPP.

Lai, care în trecut s-a referit la el însuși ca un „lucrător” pentru independența Taiwanului, și-a temperat abordarea de când a primit nominalizarea și a rămas mai aproape de poziția lui Tsai. Președintele a evitat să treacă orice linie roșie chineză, spunând că Republica Chineză (Taiwan) este deja o națiune suverană, fără a fi nevoie să își declare independența.

Vineri, Lai a declarat presei internaționale că va continua munca lui Tsai privind stimularea apărării, consolidarea legăturilor internaționale și căutarea dialogului cu Beijingul, dar numai pe premisa „parității și demnității”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri