Ministrul Apărării al Chinei amenință SUA: „nu vă jucați cu focul”

Data publicării:
ministrul apararii din China la o masă cu steagul Chinei
Vorbind la Conferința de la Moscova pentru Securitate Internațională, Li a spus că încercările de „utilizare a Taiwanului pentru a controla China” se vor „termina cu siguranță într-un eșec”, potrivit agenției de știri de stat Xinhua. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a avertizat marți împotriva „jocului cu focul” atunci când vine vorba de Taiwan, într-o aluzie voalată împotriva Statelor Unite, în timpul unui discurs ținut la o conferință de securitate în Rusia, informează agenția de stat chineză Xinhua, citată de CNN.

Vorbind la Conferința pentru Securitate Internațională de la Moscova, Li a spus că încercările de „utilizare a Taiwanului pentru a controla China” se vor „termina cu siguranță într-un eșec”, potrivit agenției de știri de stat Xinhua.

Comentariile lui Li au fost ecoul unor declarații anterioare ale oficialilor chinezi, dar locația discursului său a fost semnificativă și simbolică, având în vedere invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Moscova.

Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, revendică democrația autonomă a Taiwanului și a promis că va prelua controlul asupra acesteia, cu forța, dacă este necesar. A criticat în mod repetat interacțiunile americane cu insula, cu care Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale, inclusiv pentru vânzarea de arme americane către Taipei.

Ministrul Apărării, Li Shangfu, face o vizită de șase zile în Rusia și Belarus

Li, care a fost sancționat de SUA în 2018 pentru achiziționarea de arme rusești, s-a alăturat conferinței de securitate de la Moscova, fiind doar o oprire din călătoria de șase zile în Rusia și aliatul său apropiat, Belarus.

Înalți oficiali ai apărării din peste 20 de „state prietene”, inclusiv Belarus, Iran și Myanmar, vor participa și ei la forum, a informat anterior presa de stat rusă, citând Ministerul Apărării de la Moscova, care organizează evenimentul anual. Nicio țară occidentală nu a fost invitată, a declarat presa de stat.

Vizita este a doua a lui Li în Rusia de când și-a asumat rolul de șef al apărării la începutul acestui an. Se întâmplă în timp ce Beijingul a continuat să-și consolideze legăturile de securitate cu Moscova, în ciuda atacului său neîncetat asupra Ucrainei, care a declanșat un dezastru umanitar cu ramificații globale.

Într-un mesaj preînregistrat la aceeași conferință de la Moscova, președintele rus Vladimir Putin a acuzat SUA că adaugă „paie pe focul” conflictelor globale, inclusiv prin sprijinul acordat Ucrainei.

China spune că e o forță fermă în menținerea păcii mondiale

China a folosit o retorică similară în propriile sale comentarii oficiale despre conflict, în ciuda faptului că susține că rămâne un partid neutru și un susținător al păcii.

Li a mai spus marți participanților că armata Chinei a fost „o forță fermă în menținerea păcii mondiale” și că liderul chinez Xi Jinping își propune să stabilească securitatea globală într-o „lume a haosului”.

„Suntem dispuși să lucrăm cu alte armate pentru a consolida încrederea reciprocă în strategiile de securitate militară și cooperarea practică în diferite domenii specializate”, a adăugat Li, potrivit Xinhua.

Mass-media de stat rusă Sputnik l-a citat, de asemenea, pe Li spunând că relațiile militare dintre China și Rusia nu vizează nici un terț, un punct pe care oficialii chinezi l-au spus în trecut, dar Xinhua nu a inclus declarația.

Li s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Şoigu pentru a discuta despre cooperarea dintre armatele celor două ţări, a spus Xinhua. China și Rusia desfășoară în mod regulat exerciții comune, inclusiv o patrulă navală comună în largul coastei Alaska, în ultimele săptămâni.

Șeful apărării chinez a avut, de asemenea, întâlniri bilaterale cu Iranul, Arabia Saudită, Kazahstanul, Vietnamul și departamentele de apărare ale altor țări și lideri militari.

Comentariile lui Li despre Taiwan vin în urma unei reacții din partea Beijingului, în vreme ce vicepreședintele Taiwanului William Lai, un favorit în viitoarea cursă prezidențială a insulei, face escale planificate în Statele Unite în timpul călătoriei pentru o vizită oficială în Paraguay.

Ministerul de Externe al Chinei a condamnat duminică escala, numindu-l pe Lai un „scandalagiu până la capăt”.

SUA menține o relație neoficială cu Taipei după ce au stabilit oficial relații diplomatice cu Beijingul în 1979, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei democratice mijloacele de a se apăra.

În timpul unui discurs la New York, Lai a declarat că Taiwanul „nu va da niciodată înapoi” în fața amenințărilor din partea Chinei.

„Oricât de mare este amenințarea autoritarismului pentru Taiwan, nu ne vom speria și nici nu ne vom înghesui, vom susține valorile democrației și libertății”, a spus el.

În ultimii ani, China și-a intensificat intimidarea militară a insulei, inclusiv în urma întâlnirilor dintre liderii taiwanezi și parlamentari americani.

Invazia Ucrainei de către Putin a atras, de asemenea, o atenție sporită asupra Taiwanului, ca un potențial punct de foc al securității în Asia.

În ciuda diferențelor mari cu circumstanțele geopolitice ale Rusiei și Ucrainei, optica unui agresor aparent mai puternic care lansează un atac condus de o viziune de unificare a sporit atenția asupra intențiilor Chinei privind Taiwan.

Unii analiști au sugerat că China urmărește reacția occidentală la agresiunea rusă din Ucraina pentru a înțelege posibilele răspunsuri la orice potențiale, viitoare mișcări împotriva Taiwanului.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri