Moda "coletelor-surpriză" din China a iscat un scandal uriaș, după ce 160 de pisoi și căței au fost găsiți morți sau în agonie în cutii

Data publicării:
colete transportate cu un mijloc de transport
Moda "coletelor-surpriză" din China a iscat un scandal uriaș. FOTO: Getty Images

Pasiunea unor tineri chinezi pentru "cutiile misterioase" cu pisici și căței a dus săptămâna aceasta la o descoperire macabră. 160 de animale au fost găsite închise în colete, unele deja moarte prin asfixiere, informează AFP.

Coletele au fost descoperite de voluntari de la adăpostul pentru animale Aizhijia în duba unei companii de logistică, ZTO, la Chengdu (sud-vest). Animalele care au supravieţuit au fost supuse controalelor veterinare, a informat joi Aizhijia pe reţelele de socializare.

"Din dubă se auzeau lătrături şi mieunături. Întrucât uşa camionului era închisă, nu mai era aer, iar animalele nu puteau decât să se sufoce. Numeroase animale erau în agonie sau muriseră deja", au povestit reprezentanții adăpostului, scrie Agerpres.

Compania ZTO şi-a cerut scuze și a explicat că livrările au fost făcute de site-urile de comerţ electronic. Sucursala sa din Chengdu, care a efectuat livrarea, urmează să facă o "inspecţie internă cuprinzătoare", iar angajaţii săi vor participa la un curs de formare profesională privind normele de siguranţă", a adăugat compania de logistică.

"Comandăm o creatură vie şi apoi primim un animal mort"

Descoperirea a provocat un scandal pe reţelele de socializare din China, unde este interzisă livrarea animalelor prin colet.

Însă ţara cunoaşte de câţiva ani o modă a "coletelor-surpriză", care funcționează după următorul principiu: se cumpără online un cadou al cărui conţinut este necunoscut, cel mai adesea o jucărie sau o figurină. În 2019, această piaţă a fost evaluată la aproximativ un miliard de euro, potrivit firmei de cercetare de piaţă Qianzhan Intelligence.

Pe reţeaua Weibo, un utilizator de internet mărturiseşte că a văzut astfel de colete-surpriză care conţineau o pisică sau un câine de rasă cu doar un euro de vânzare pe internet.

"Comandăm o creatură vie şi apoi primim un animal mort de sufocare, foame, cald sau frig", a comentat utilizatorul îngrozit.

Vineri, pe magazinul online Taobao - deţinut de gigantul Alibaba - se puteau comanda animale vii, însă nu sub forma unui colet-surpriză.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri