Mogulul de presă și cunoscut critic al Chinei, arestat luni în Hong Kong, a fost primit ca un erou după ce a fost eliberat pe cauțiune

Data publicării:
Mogul din Hong Kong, Jimmy Lai, arestat
Foto: Getty Images

Jimmy Lai, un cunoscut mogul media și critic aspru al Chinei, a fost eliberat pe cauțiune, după ce luni a fost arestat în Hong Kong pe baza noii legi pentru securitate națională, scrie The Guardian

Lai a fost arestat luni de autoritățile chineze pe motiv că „ar complota cu puteri străine”. Alături de el, alte șapte persoane au fost arestate, conform unui comunicat al poliției, acuzați fiind de „coluziune cu puteri străine pentru punerea în pericol a securității naționale” și „complot pentru comiterea de escrocherii”.

Infracțiunea de „coluziune cu puteri străine” a apărut în codul penal ca urmare a adoptării noii legi pentru securitate națională, luna trecută. Legea încheie, în esență, autonomia metropolei Hong Kong și o aduce aproape complet sub controlul Chinei.

Marți, Jimmy Lai, proprietarul publicaţiei tabloid Apple Daily şi activist prodemocraţie, a părăsit comisariatul de poliţie din Hong Kong în care era reţinut, fiind eliberat pe cauțiune. 

La întoarcerea în redacție, magnatul media a fost primit ca un erou de către fiul săi și jurnaliști. Întoarcerea lui Lai în redacția Daily miercuri a fost transmisă live pe rețelele de socializare. La intrare, bărbatul a fost aplaudat și îmbrățișat. 

"Sunt foarte emoționat. Vă asigur că vom continua lupta", a declarat Jimmy Lai. „Avem sprijinul oamenilor din Hong Kong. Nu putem să-i dezamăgim. A devenit din ce în ce mai dificil să faci presă în Hong Kong, dar trebuie să continuăm".

Arestarea lui Jimmy Lai a fost aspru criticată de SUA. Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat luni că este ''profund preocupat'' de arestarea în Hong Kong a magnatului medi, una dintre figurile emblematice ale mişcării pro-democraţie în fosta colonie britanică.

"Sunt profund preocupat de informaţiile privind arestarea lui Jimmy Lai în conformitate cu legea draconiană de securitate naţională. Această arestare este "o dovadă suplimentară că Partidul Comunist Chinez a eviscerat libertăţile din Hong Kong şi drepturile poporului său'', a scris Pompeo.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri