Chișinău. Mai multe persoane instalează corturi în fața unor instituții guvernamentale

Data publicării:
corturi moldova - agora
Foto: agora.md

Mai multe persoane s-au adunat sâmbătă seara în fața Procuraturii Generale și a Ministerului Afacerilor Interne din Chişinău, în fața ambelor instituții, situate pe bulevardul Ștefan cel Mare din centrul capitalei, fiind instalate corturi, relatează Mediafax, care citează presa locală.

Abordat de reporterul Ziarului de Gardă, unul dintre tineri a declarat că scopul prezenței sale în fața Procuraturii Generale ar fi să apere instituțiile statului. „Am venit să apărăm instituțiile statului, noi încercăm să aparăm atât statul, cât și republica, neamul, familiile noastre. Pentru asta stăm aici. Eu nu reprezint niciun partid. Pe mine mă interesează țara și familia mea și eu nu vreau ca Dodon și Rusia să hotărască istoria neamului meu”, a declarat tânărul.

„Noi am venit să protestăm împotriva blocului ACUM, împotriva PSRM-ului, trădătorii țării. Cine vrea să vândă țara asta? Dodon!”, a declarat presei un alt tânăr, care a anunțat că vor fi instalate corturi și în fața Curții Constituționale. Deja mai multe zeci de persoane s-au strâns în fața acestei instanței, potrivit imaginilor agora.md.

oameni in fata ccm - agora
Mai multe persoane s-au strâns, sâmbătă seara, în fața Curții Constituționale Foto: agora.md

Tinerii neagă că ar exista un organizator, dar sâmbătă, vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a declarat că PD (partid condus de oligarhul Vlad Plahotniuc) „își rezervă dreptul de a organiza proteste”, dacă Igor Dodon refuză să dizolve Parlamentul, ceea ce, potrivit formațiunii politice aflate până acum la guvernare, este ilegal.

Pe de altă parte, mai mulți oameni au anunţat că sunt obligați de primari să se prezinte duminică la un protest.

Sâmbătă, deputații socialiști și din blocul ACUM - care formează o nouă majoritate - s-au reunit și au spus că se reia ședința Parlamentului din 21 martie. Astfel, a fost votată conducerea Parlamentului și a fost învestit un nou guvern. În funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, lidera PSRM, iar șefă a Guvernului a fost desemnată prooccidentala Maia Sandu.

Curtea Constituțională - controlată de PD-ul lui Vladimir Plahotniuc - a emis însă mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate sâmbătă se declară neconstituţionale, inclusiv numirea lui Greceanîi, a Maiei Sandu și învestirea noului guvern.

Citiți și: Republica Moldova: Parlamentul i-a revocat din funcţii pe şefii parchetului anticorupție şi serviciului de informații

Ce se întâmplă în Republica Moldova? Dan Dungaciu: Pentru a înțelege, trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM - partidul condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul ŞOR (7 mandate), precum şi trei deputaţi independenţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri