Dodon: Cetăţenii care doresc unirea cu România trebuie declaraţi persona non grata în R. Moldova

Data publicării:
dodon

Cetăţenii care doresc unirea Republicii Moldova cu România sau cu orice alt stat trebuie declaraţi persona non grata în Republica Moldova, a declarat miercuri preşedintele Igor Dodon. El a dat de înţeles că la acest lucru se va ajunge, odată ce socialiştii vor prelua guvernarea la Chişinău, relatează News.ro.

Igor Dodon a vorbit, la postul de televiziune N4, şi despre Traian Băsescu, susţinând că acesta a obţinut cetăţenia moldovenească prin încălcarea legii şi nu va avea câştig de cauză în instanţă, unde se judecă acum dosarul privind acordarea cetăţeniei Republicii Moldova fostului preşedinte al României.

„Eu consider că cei care doresc lichidarea Republicii Moldova, indiferent că e unirea - cu România sau cu Rusia sau cu Ucraina -, ei trebuie să fie declaraţi persona non grata în Republica Moldova”, a subliniat Dodon la N4, citat de deschide.md.

Declarația vine în contextul în care, recent, a izbucnit un scandal la graniță, mai mulți cetățeni români fiind împiedicați să intre în Republica Moldova. Pe 26 august, participanţii la marşul centenarului au ajuns în Vama Albiţa, acolo unde au fost blocaţi trei zile. Până la urmă, li s-a dat drumul, dar liderul unioniștilor, George Simion, a fost refuzat.

Citiți și: Liderul unioniștilor români face apel către MAE, după ce a primit interdicție de a intra în Republica Moldova

Ulterior, mai mulți dintre unioniştii care s-au deplasat la Chişinău pentru a protesta paşnic au fost agresați. Manifestanţii cereau adoptarea unei declaraţii de unire similare celei obţinute de la Parlamentul României în luna martie. Printre cei agresați s-a aflat şi deputatul PMP Constantin Codreanu, iar ambasadorul României la Chișinău a reacționat.

În acelaşi interviu pentru N4, Igor Dodon a declarat că Traian Băsescu, care este şi preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale din Republica Moldova (și fondator al PMP în România), a devenit cetăţean moldovean prin încălcarea legii. Dodon susține - fapt fals - că ar fi existat o decizie în acest sens a unei comisii din care fac parte toate instituţiile statului.

„Eu ştiu că domnul Băsescu a pierdut la Curtea de Apel. Nimic nu s-a schimbat. Cetăţenia Domnului Băsescu a fost acordată prin încălcarea legislaţiei, fapt confirmat nu de mine. Este comisie în care sunt reprezentanţii tuturor instituţiilor care mi-au pus raportul pe masă. Sunt încălcări, poftim.... Dosarul este în instanţă. Şi chiar dacă va încerca ca să meargă pe formula cetăţeniei prin investiţii, n-o să meargă pentru că este încălcarea anterioară a legislaţiei”, a declarat Dodon.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a devenit cetăţean al Republicii Moldova în noiembrie 2016, după ce a depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Traian Băsescu a primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.

La începutul anului 2017, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras însă cetățenia moldovenească fostului șef de stat al României, Traian Băsescu. În decretul semnat de Dodon nu apare și numele soției fostului preşedinte, Maria Băsescu.

 

Decretul prezidențial a fost contestat apoi în justiție, dar și la Curtea Constituţională de la Chişinău.

În august 2017, fostul ministru al apărării din Moldova, Anatol Șălaru, anunța că Traian Băsescu va candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova, dar pentru aceasta trebuie să îşi redobândească cetăţenia moldovenească. 

Pe de altă parte, potrivit Agerpres, preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat miercuri că ar putea să candideze la alegerile parlamentare din februarie 2019 pe listele Partidului Socialiştilor (PSRM). El a făcut declarația personal, în urma reuniunii Consiliului republican al formaţiunii respective, la care a participat în calitate de „lider neoficial al socialiştilor”.

Alegerile parlamentare în Republica Moldova ar urma să aibă loc anul viitor, la 24 februarie. Socialiștii dețin în actualul parlament cele mai multe locuri, însă nu au avut o majoritate suficientă pentru a forma guvernul, care este alcătuit dintr-o coaliție ale unor forțe considerate cândva prooccidentale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri