Republica Moldova suspendă posturi TV și site-uri proruse, inclusiv stațiile lui Șor și Plahotniuc, pe perioada stării de urgență

Data publicării:
Moldova and Europe
„Aceste posturi TV promovează constat narative manipulatoare, care generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO şi UE.”, a spus directorul SIS, Alexandru Musteaţă. Sursa foto: Profimedia Images

Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteaţă, a propus Comisiei pentru Situaţii Excepţionale să suspende temporar licenţa a şase posturi de televiziune controlate de oligarhii fugari Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, între care Publika TV, şi blocarea a 31 de portaluri web, inclusiv site-ul agenţiei oficiale de presă ruse TASS. Posturile TV au rămas fără licenţă pe perioada stării de urgenţă, care este în vigoare pe teritoriul Republicii Moldova din cauza războiului din Ucraina, a anunţat ulterior premierul Dorin Recean, transmite News.ro.

Prim-ministrul a confirmat că autorităţile deţin dovezi că posturile TV nominalizate ar urmări un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Potrivit NewsMaker, posturile de televiziune vizate sunt Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 şi Canal 3.

„Activitatea acestor posturi se realizează cu multiple încălcări ale legislaţiei, constate de către Consiliul Audiovizualului şi reprezintă un pericol la adresa securităţii informaţionale. Aceste posturi promovează constat narative manipulatoare, care generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO şi UE. Politica editorială a acestor posturi este orientată către o campanie de dezinformare în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în lista de sancţiuni internaţionale ale UE, SUA, precum şi ale grupului criminal Şor”, a argumentat directorul SIS, Alexandru Musteaţă.

De asemenea, el spune că unele posturi cu emisia deja sistată încă din decembrie 2022 pentru propagandă prorusă şi-au redirecţionat conţinutul către unele dintre posturile propuse acum pentru suspnedarea licenţei.

Alexandru Musteaţă a spus că SIS deţine informaţii care indică o finanţare ilegală, în ultimele şase luni, a posturilor TV Prime, Publika, Canal 2 şi Canal 3, deţinute de Plahotniuc, în complicitate cu fugarul Ilan Şor.

„În acest context, au fost fixate acţiuni concertate de gruparea criminală Şor şi holdingul mediatic gestionat de gruparea Plahotniuc. Astfel, pe parcursul ultimelor şase luni au fost fixate acţiuni constante de fortificare financiară, în special pe durata campaniei electorale, de către Prime şi Publika TV, administrată de General Media Group SRL şi Canal 2 şi Canal 3, administrată de SRL Telestar media – firme direct şi indirect controlate de Vladimir Plahotniuc, pentru a fi adaptată la politica editorială pro-Şor”, a arătat şeful SIS.d„Pentru relansarea canalelor de televiziune noua conducere a posturilor vizate susţine că au identificat o serie de investitori din alte state, care sunt dispuşi să investească în proiecte media din Moldova. SIS este în căutarea acestor presupuşi investitori. (…) Constatam că persoanele fizice şi juridice care se evidenţiază în calitate de beneficiari ai posturilor de televiziune menţionate sunt firme direct şi indirect controlate de Plahotniuc”, a precizat Musteaţă.

De asemenea, şeful SIS a anunţat că a semnat un ordin care prevede blocarea a 31 de site-uri din Moldova. 21 dintre ele, spune Musteaţă, sunt direct gestionate de Federaţia Rusă. „Este evident că există un semn de egalitate între gruparea criminală Plahotniuc şi gruparea criminală Şor în spaţiul mediatic naţional. Acţiunile acestora, în tandem cu întregul arsenal hibrid al Federaţiei Ruse, sunt îndreptate împotriva Republicii Moldova. Prin decizia de azi, statul protejează spaţiul nostru informaţional”, a punctat şeful SIS.

La sfârşitul anului trecut, Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a suspendat deja activitatea postului TV Primul în Moldova şi a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova şi RTR Moldova) până la anularea stării de urgenţă din ţară. Autorităţile şi-au argumentat decizia prin faptul că posturile TV „au relatat tendenţios şi manipulativ evenimentele din ţară şi războiul din Ucraina” şi prin dorinţa de a „proteja cetăţenii şi ţara” în situaţia unui războiului informaţional. De altfel, şi Guvernul Canadei a impus sancţiuni, recent, celor şase posturi TV pentru că ar răspândi în mod constat dezinformarea rusă. În ultima perioadă postul Primul în Moldova emitea doar online. Conţinutul canalului rus „Pervîi Kanal”, care a fost retransmis anterior de postul TV Primul în Moldova, controlat de oligarhul fugar Ilan Şor, fusese preluat între timp de postul ITV.

În ceea ce priveşte site-urile, Moldova a anunţat încă de săptămâna trecută că a blocat accesul la 20 de site-uri media ruseşti, în cadrul luptei sale împotriva „dezinformării” şi a războiului hibrid pe care guvernul proeuropean acuză că îl duce Moscova. Între timp, numărul acestor site-uri a crescut la 31, inclusiv cel al agenţiei oficiale ruse TASS, după cum relatează chiar aceasta.

Interdicţia va afecta, de asemenea, Lenta.ru, Interfax, Moskovski Komsomoleţ, Izvestia, Komsomolskaia Pravda, aif.ru, Rossiskaia Gazeta, agenţiile Regnum şi RIA FAN, precum şi radio Sputnik.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat săptămâna trecută că blocarea portalurilor în limba rusă din Republica Moldova nu va rămâne fără răspuns din partea Federaţiei Ruse. Acest pas demonstrează "degradarea constantă" a libertăţii de exprimare şi a accesului la informaţie în ţară prin eforturile regimului preşedintei Moldovei Maia Sandu, a acuzat Zaharova.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri