Mossadul ar fi sprijinit protestele din Israel, spun documentele scurse de la Pentagon. Guvernul neagă

Data publicării:
protest in israel
Zeci de mii de israelieni au ieșit iar în stradă la Tev Aviv, ca să protesteze față de reforma justiției făcută de guvernul Netanyahu. FOTO: Profimedia Images

Guvernul israelian a respins duminică acuzaţiile apărute în documente care s-ar fi scurs în presă de la Pentagon şi care arătau că liderii serviciului său de informaţii externe Mossad au sprijinit protestele la nivel naţional față de reforma sistemului judiciar.

Cotidianul New York Times a publicat sâmbătă o evaluare atribuită unei actualizări de la 1 martie a Central Intelligence conform căreia conducerea Mossad şi-a încurajat angajaţii, dar şi pe cetăţenii israelieni să se alăture protestelor în masă.

Publicaţia a precizat că, deşi documentele par autentice, nu înseamnă că ele sunt şi corecte, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a transmis într-un comunicat că relatarea este „înşelătoare şi fără nicio bază”.

„Mossad şi oficialii săi de top nu i-au încurajat şi nu îi încurajează pe angajaţii agenţiei să se alăture demonstraţiilor împotriva guvernului, demonstraţiilor politice sau oricărei alte activităţi politice”, se precizează în comunicat.

Planul de reformă al lui Netanyahu a stârnit o furie publică fără precedent de când coaliţia sa, formată din partide radicale de dreapta şi religioase, a ajuns la putere la sfârşitul anului trecut şi a provocat îngrijorare şi printre aliaţii occidentali ai Israelului.

Propunerea legislativă ar permite parlamentului să anuleze decizii ale Curţii Supreme şi să preia controlul asupra numirilor în sistemul judiciar.

După săptămâni de demonstraţii tot mai ample, la sfârşitul lunii martie Netanyahu a făcut un pas înapoi şi a spus că amână aceste reforme contestate pentru a permite discuţii cu partidele de opoziţie care să ducă la o soluţie de compromis.

Departamentul de Justiţie din SUA a transmis vineri că este în contact cu Departamentul Apărării şi a început o anchetă asupra scurgerii presupuselor documente, care acoperă diverse subiecte privind securitatea naţională. Departamentul de Justiţie a refuzat să mai facă alte comentarii.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri