Myanmar a importat echipamente militare de 15 milioane de dolari din Rusia, după lovitura de stat din februarie

Data publicării:
racheta sol-aer lansata de pe sistemul pantsir
Sistem de rachete sol-aer Pantsir. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Regimul militar din Myanmar a importat echipamente militare în valoare de aproape 15 milioane de dolari din Rusia, în februarie, scrie The Moscow Times, care a consultat datele publicate de autoritățile vamale ruse.

În timpul unei vizite pe care a făcut-o în ianuarie în Naypyidaw, capiatala Myanmarului, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a aprobat să furnizeze acestei țări sisteme de rachete sol-aer Pantsir, drone drone de supraveghere Orlan-10E și echipamente radar. Înțelegerea a fost încheiată cu o săptămână înainte de lovitura de stat în urma căreia Aung San Suu Kyi a fost arestată, iar junta militară a preluat controlul. 

Nu este clar dacă importurile de echipamente militare din februarie, în valoare de 14,7 milioane de dolari, sunt parte a acordului din luna ianuarie, mai scrie The Moscow Times, care nu a reușit să obțină un punct de vedere de la Serviciul Federal al Vămilor din Rusia.

Potrivit datelor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, Myanmar a importat din Rusia armament de 807 milioane de dolari în ultimii zece ani, ceea ce face din Rusia al doilea exportator de arme către această țară, după China.

Informațiile serviciului vamal arată că, în decembrie 2020, Rusia a exportat bunuri clasificare ca „secrete” în valoare de 96 de milioane de dolari - clasificare care de multe ori se referă la produse care au legătură cu apărarea.

Aung San Suu Kyi, șefa partidului Liga Națională pentru Democrație (LND), aflat la guvernare în Myanmar, a fost arestată de armată împreună cu alți oficiali ai acestui partid, în urma unei lovituri de stat care a avut loc pe 1 februarie.

Lovitura de stat a fost urmată de proteste în toată țara, care au fost reprimate brutal de armată. Sute de morți au fost înregistrați în urma luptelor de stradă, iar organizația Salvați Copiii vorbește de peste 40 de copii care au murit în timpul acestor confruntări.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri