NATO a testat în premieră, alături de Finlanda şi Suedia, scenarii de poliţie aeriană deasupra Mării Baltice

Data actualizării: Data publicării:
avioane_belgiene
Avioane F-16 în cadrul unui exerciţiu desfăşurat împreună cu piloţi finlandezi şi suedezi deasupra Mării Baltice. Foto: Facebook/NATO Allied Air Command

Avioanele NATO s-au antrenat în premieră, alături de forţele aeriene ale Finlandei şi Suediei, în cadrul unor exerciţii care au simulat diverse scenarii de poliţie aeriană deasupra Mării Baltice, informează Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

Principalele scenarii exersate, în cadrul exerciţiului comun organizat între 11-12 aprilie, au fost interceptarea unor ţinte aeriene care se deplasează cu viteză mică şi escortarea aeronavelor civile care au nu mai dispun de comunicaţii radio.

Piloţii NATO au mai exersat, alături de cei finlandezi şi suedezi, misiuni de căutare-salvare a unui pilot catapultat, lupte aeriene şi realimentarea în zbor a avioanelor.

La exerciţiul intitulat Ramstein Alloy au participat piloţi NATO din Spania, Germania, Cehia, Franţa, Turcia şi Belgia, alături de piloţii militari din Finlanda şi Suedia.

„Piloţii noştri se antrenează constant de-a lungul anului împreună cu alţi piloţi NATO sau din ţări partenere pentru a menţine cel mai înalt nivel de pregătire şi performanţă”, a declarat generalul-locotenent Pascal Delerce, adjunctul şefului Comandamentului Aerian Aliat.

„Astfel de exerciţii reprezintă baza misiunilor noastre de poliţie aeriană, care reprezintă o parte din abordarea de tip 360 de grade a politicii noaste de descurajare pentru întreaga zonă euroatlantică”, a mai spus generalul Delerce.

Suedia şi Finlanda au păstrat până acum o politică de neutralitate şi nu au cerut aderarea la NATO. În urma invaziei Rusiei în Ucraina, cele două ţări au anunţat că sunt pregătite să intre în Alianţa Nord-Atlantică. Șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a declarat că țara sa nu mai exclude o candidatură de aderare la NATO. De asemenea, preşedintele Finlandei a spus că majoritatea finlandezilor vor aderarea la NATO şi că nu mai este necesar un referendum în acest sens.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri