Nehammer vrea „zidul lui Trump” la granița UE: „Să fie foarte înalt, foarte adânc în pământ și să fie monitorizat consistent”

Data actualizării: Data publicării:
Karl Nehammer gesticulează
Karl Nehammer vrea la granița UE un zid asemănător celui promis de Trump în SUA. Foto: Profimedia Images

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a spus într-un nou interviu acordat ziarului german Bild, că vrea ca Uniunea Europeană să construiască la graniță un zid similar celui pe care a vrut să-l construiască Donald Trump la granița cu Mexicul - „Să fie foarte înalt, foarte adânc în pământ și să fie monitorizat consistent”.

„Șeful poliției noastre federale evaluează granița Statelor Unite cu Mexicul să vadă ce măsuri au efect. Obiectivul nostru este să împărtășim aceste informații cu alte țări UE, precum Bulgaria, pentru a ne îmbunătăți protejarea graniței”, a declarat cancelarul austriac.

Nehammer a explicat și cum vede zidul de la granița UE și cum ar trebui să arate granița:

„Avem nevoie de bariere efective: Trebuie să fie foarte înalte, să fie foarte adânc înfipte în pământ și să fie monitorizate consistent – și tehnic dar și cu personal. Doar prin aceste trei măsuri putem opri migrația ilegală”, a declarat Nehammer pentru Bild.

„Evoluțiile sunt evident dramatice. Încă există un număr incredibil de migranți care așteaptă pe rute. Doar în Iran sunt trei milioane de afgani care vor să vină în Europa. La această situație se adaugă și cutremurul din Turcia și Siria, unde un milion de refugiați sirieni trăiesc și au pierdut din nou totul”, a mai spus Nehammer.

Nehammer a invocat migrația ilegală ca motiv pentru veto-ul impus de Austria României și Bulgariei

Karl Nehammer a deturnat subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen și l-a transformat într-unul legat de migrația ilegală, în ciuda faptului că aceste două lucruri nu au nicio legătură una cu cealaltă.

Cancelarul austriac susține că zona de liberă circulație nu poate fi extinsă, atâta vreme cât „ea nu funcționează” și „un număr mare de migranți sunt reținuți în Austria”. În ciuda acestei susțineri, Nehammer a fost de acord cu extinderea spațiului Schengen cu Croația.

Ulterior deciziei sale de a bloca aderarea României și Bulgariei, dar nu și pe cea a Croației, Nehammer a pierdut alegerile regionale din land-ul Austria Inferioară, despre care se crede că au fost motivul pentru care cancelarul austriac a impus veto-ul.

După ce a cerut UE să finanțeze construcția unui astfel de zid, Nehammer a fost refuzat prompt de Comisia Europeană, care i-a transmis că nu are nicio intenție să demareze astfel de proiecte: „În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri şi garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”, i-a răspuns comisara Ylva Johansson.

Cât de mult a reușit, de fapt, Trump să construiască din zidul promis

Construirea unui „zid mare și frumos” la granița dintre SUA și Mexic a fost una dintre promisiunile de campanie cele mai cunoscute ale lui Donald Trump în 2016.Fostul președinte spunea pe vremea când era candidat că vrea să construiască o barieră de beton înaltă pe toată lungimea graniței – aproximativ 3.150 de kilometri. De asemenea, Trump spunea, atunci, că îi va obliga pe mexicani să plătească construcția acestei bariere.

Orice calcul cu privire la așa-zisul „zid al lui Trump”, pe parcursul președinției accestuia ține de felul în care sunt definiți termeni „nou” și „zid” scria BBC în octombrie 2020, cu câteva luni înainte ca Trump să-și încheie mandatul prezidențial.

În 2016, înainte ca Trump să-și preia mandatul, exista deja o barieră pe o lungime de puțin peste 1.000 de kilometri din graniță – în jur de aproximativ 570 kilometri de baricade și alte 480 de kilometri de gard anti-vehicule.

În octombrie 2020, barierele de la graniță crescuseră cu doar aproximativ 130 de kilometri – departe de obiectivul de a avea un zid „înalt de beton pe 3.150 km”.

În mare parte, Trump a înlocuit sisteme mai vechi de protecție a graniței cu noi tipuri de bariere. Totuși, așa-zisul zid al lui Trump este departe de a semăna cu un zid – mare parte din bariera construită în mandatul său e formată din stâlpi.

Migranți privesc prin gardul de la granița SUA cu Mexicul
„Zidul lui Trump” este, în mare măsură un gard de stâlpi metalici. Foto: Profimedia Images

De altfel, însuși Trump și-a schimbat frecvent discursul în ce privește felul în care ar trebui să arate „zidul”. Dacă inițial a vorbit de un zid clasic de beton, Trump a schimbat apoi termenii problemei și a spus că bariera sa trebuie să fie „de oțel” și că poliția de frontieră trebuie „să poată să vadă prin ea”.

Pe lângă faptul că „zidul lui Trump” aproape că nu există în mod real, barierele construite în mandatul fostului președinte au eșuat decisiv în a opri migrația ilegală. Datele agenției de frontieră americane arată că numărul migranților ilegali s-a dublat între 2018 și 2019 față de perioada Obama. Ulterior, în 2020, cifrele au scăzut din nou la nivelul dinainte de 2018 – cel mai probabil un efect al pandemiei de coronavirus și al barierelor legale, mult mai eficiente decât un zid fizic.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri