Netflix se retrage din Rusia. Tiktok limitează accesul la conținutul său pe teritoriul țării

Data publicării:
telefon mobil tiktok profimedia
Foto: Profimedia

Rețeaua socială Tiktok, extrem de populară în Rusia, a anunțat că își limitează serviciile în această țară, ca răspuns la cenzura impusă de Putin pentru a opri circulația informației cu privire la atrocitățile pe care rușii le comit în Ucraina, scrie BBC. De asemenea, și Netflix a anunțat că se închide în Rusia.

Tiktok a anunțat că își suspendă serviciile de live streaming și de vizionare de conținut nou pe platformă în Rusia, în condițiile în care evaluează cum poate funcționa în baza noilor legi dure pe care Putin le-a impus în Rusia pentru a opri circulația informației cu privire la atrocitățile pe care rușii le comit în Ucraina.

Netflix a luat o decizie și mai dură și a anunțat că se retrage complet din Rusia. Anterior, un număr mare de alte companii și-au anunțat retragerea din Rusia, inclusiv principalii operatori de carduri, Visa și Mastercard.

Tiktok, care are în jur de 36 de milioane de utilizatori în Rusia, a anunțat că decizia a fost luată pentru a asigura siguranța personalului și utilizatorilor săi.

De vineri, orice persoană care transmite informații sau relatează despre ce se întâmplă în Ucraina, detalii care să fie apoi calificate drept „false” de Kremlin, riscă până la 15 ani de închisoare. Printre altele, Rusia  nu dorește folosirea termenului de invazie pentru războiul de agresiune pe care îl duce împotriva Ucrainei și vrea folosirea termenului de „operațiune militară specială”.

„În lumina noii legislații «fake news» din Rusia, nu avem de ales și vom suspenda serviciul de live-streaming și de conținut nou pe măsură ce vom evalua implicațiile privind siguranța ale acestei noi legi”, a transmis Tiktok.

„Serviciul nostru de mesagerie nu va fi afectat. Vom continua să evaluăm evoluția situației din Rusia pentru a stabili când putem relua funcțiile complete ale serviciului, siguranța fiind principala noastră prioritate”, a mai transmis rețeaua socială.

Tiktok este una dintre cele mai populare rețele sociale în Rusia

Tiktok, o rețea deținută de o companie chineză, are un miliard de utilizatori în toată lumea și a fost criticată pentru faptul că nu a reacționat până acum în niciun fel la invazia rusească din Ucraina, spre deosebire de alte rețele sociale.

Tiktok nu publică informații cu privire la câți utilizatori are într-o anumită țară, însă serviciul este extrem de popular în Rusia – în jur de 36 de milioane de ruși ar folosi Tiktok, iar noile reguli ale rețelei sociale le-au blocat, practic, capacitatea de a publica conținut și i-a redus la simpli spectatori.

Rusia are un număr mare de creatori de conținut foarte cunoscuți care activează și își câștiga existența pe Tiktok, ceea ce înseamnă că măsura ar putea duce la noi proteste împotriva legislației lui Putin.

Tiktok susține că a luat decizia pentru a-și proteja utilizatorii în cazul în care ar putea încălca noua legislație rusească. Totuși, limitarea serviciului este și în beneficiul companiei, care nu mai trebuie să modereze constant conținut pentru a se asigura că el trece de filtrul legislației draconice a lui Putin.

Exodul companiilor din Rusia după războiul de agresiune al lui Putin

Rusia e pedepsită dur de marii giganţii petrolieri, iar producătorii auto anunță și ei încetarea acordurilor comerciale sau producţia în țara lui Vladimir Putin. Există însă și companii care se retrag din Ucraina, invocând îngrijorări cu privire la siguranţa angajaţilor. Pe de altă parte, autoritățile de la Moscova au anunțat că firmele din Vest reacționează la presiuni politice și că vor fi împiedicate să vândă activele rusești.

ExxonMobil, British Petroleum, Shell, TotalEnergies, Equinor și OMW sunt principalii giganți petrolieri care au anunțat că își încheie operațiunile în Rusia ca urmare a războiului din Ucraina.

Izolarea Rusiei este adâncită şi de oprirea temporară, de către giganții de transport maritim Maersk și Mediterranean Shipping Company, a tuturor transporturilor de containere către şi dinspre această ţară.

Și marile companii auto taie legăturile economice sau îşi revizuiesc operaţiunile din Rusia. Anunțuri în acest sens au fost făcute de General Motors, Volvo, Ford, Audi, Jaguar, Cadilac, Aston Martin.

Războiul din Ucraina i-a determinat și pe marii producătorii de avioane Boeing și Airbus să anunțe că suspendă livrarea de piese, suportul tehnic și operațiunile de mentenanță pentru avioanele companiilor rusești.

Iar companiile americane Apple, Nike au încetat să-şi vândă produsele în Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri