Nicaragua refuză să ia măsuri împotriva epidemiei, iar președintele n-a mai fost văzut din luna februarie

Data publicării:
nicaragua

În ultima perioadă, liderii de stat din toată lumea au fost în centrul atenției, informându-și cetățenii și explicând operațiunile locale de combatere a epidemiei de coronavirus. Cu excepția președintelui din Nicaragua, care nu a mai apărut public din februarie, scrie CNN.

Președintele Daniel Ortega, care se află la al treilea mandat în fruntea țării din America Centrală, a fost văzut ultima oară la un eveniment militar televizat din data de 21 februarie. De atunci, el a mai participat la o teleconferință pe 12 martie cu ceilalți șefi de stat din organizația SICA (Sistemul de integrare din America Centrală).

Între timp, Nicaragua este asupra criticată pentru abordarea relaxată în ceea ce privește pandemia. Granițele, școlile și universitățile rămân deschise, iar măsurile de prevenire dure adoptate de țările vecine nu se regăsesc și în Nicaragua.

Guvernul nu a impus măsuri de distanțare socială, deși unii cetățeni încearcă să se protejeze singuri și stau în izolare.

"Suntem îngrijorați de lipsa măsurilor de distanțare socială și de organizarea de adunărilor publice", a spus doctorul Carissa F. Etienne, director al Organizației de Sănătate pan-americane și director regional al OMS pentru America de Nord și Sud. "Suntem îngrijorați în privința testării, a monitorizării contactelor, a raportării".

Carissa F. Etienne a anunțat vineri că a ridicat aceste subiecte în atenția autorităților, "atât informat cât și formal", și că Organizația de Sănătate pan-americană este pregătită să lucreze alături de Nicaragua.

Organizația Human Rights Watch a descris răspunsul autorităților din Nicaragua la epidemie drept "nechibzuit, cu tactici care contrazic experții mondiali în sănătate".

"Ortega este singurul lider latino-american care nu a făcut niciun anunț public referitor la modul în care guvernul său răspunde epidemiei", a anunțat HRW. În schimb, "vicepreședintele Rosario Murillo, soția lui Ortega, le-a transmis cetățenilor să își păstreze calmul și să lucreze în continuare".

Potrivit raportărilor făcute de guvern, Nicaragua are 9 cazuri confirmate de coroanvirus, alte 12 sub observație și un deces.

Guvernul din Nicaragua menține misterul în privința absenței lui Ortega. "Comandantul nostru Daniel este aici, muncește și coordonează toate eforturile pe care le facem și pe care vom continua să le facem", a mai anunțat vicepreședintele Murillo.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri