SUA au exclus Cuba, Venezuela și Nicaragua de la Summitul Americilor, din cauza problemelor cu drepturile omului și lipsa democrației

Data actualizării: Data publicării:
summitul americilor
Activiști protestează excluderea de către administrația președintelui SUA Joe Biden a Cubei, Venezuelăi și Nicaraguăi de la Summitul Americilor de la Los Angeles. Foto: Profimedia Images

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a luat decizia finală de a exclude participarea guvernelor din Cuba, Venezuela şi Nicaragua la Summitul Americilor, au afirmat surse citate luni de agenţia Reuters.

Decizia în acest sens, care vine după câteva săptămâni de deliberări intense, riscă să atragă un boicot din partea preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador şi a altor lideri regionali, care au ameninţat să nu participe nici ei la summitul găzduit săptămâna aceasta de Washington în cazul excluderii celor trei. Or, un asemenea boicot ar pune administraţia SUA într-o situaţie jenantă, notează Reuters.

Potrivit unei surse de la Washington, preocupările privind drepturile omului şi lipsa democraţiei în cele trei ţări au avut cea mai mare pondere în luarea deciziei de a nu le invita, conform Agerpres.

Informaţia, anunţată iniţial de agenţia Bloomberg, nu a fost comentată deocamdată de Casa Albă.

S-a avut în vedere să i se ofere Cubei un rol mai limitat, pentru a-l determina pe preşedintele mexican să renunţe la boicot, dar ideea a fost respinsă, a menţionat o sursă duminică seara. Au fost invitaţi în schimb militanţi ai societăţii civile cubaneze.

Cel de-al nouălea Summit al Americilor, găzduit la Los Angeles între 6 şi 10 iunie sub sloganul „Construind un viitor sustenabil, rezilient şi echitabil”, urmează să fie inaugurat miercuri de preşedintele Joe Biden.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri