Numărul refugiaților care au murit în încercarea de a ajunge în Spania s-a dublat în 2021. Printre ei se numără peste 200 de copii

Data publicării:
Bărci marcate cu text și cifre
„Cimitirul de bărci” din Gran Canaria, unde bărcile migranților dispăruți sau decedați sunt adunate. Foto: Profimedia Images

Numărul migranților și refugiaților care au murit în încercarea de a ajunge în Spania a depășit 4.400 în 2021, mai mult decât dublu față de anul precedent, conform organizației de monitorizare Caminando Fronteras, citată de Euronews.

Într-un raport publicat luni, Caminando Fronteras arată că 90% dintre cei care au murit au naufragiat încercând să ajungă în Insulele Canare, teritoriu spaniol din Atlantic. Estimările din raport sunt de câteva ori mai mari decât cele ale Organizației Internaționale pentru Migrație din cadrul ONU.

OIM estima că în jur de 955 de oameni au murit sau au dispărut în încercarea de a ajunge în Insulele Canare în 2021, însă a confirmat că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Conform Caminando Fronteras, migranții folosesc mai mult ruta spre Canare din cauza măsurilor dure luate împotriva celor care încearcă să ajungă în Europa prin Mediterană.

„Măsurile impuse de Europa și Maroc pe rutele din Mediterana de Vest au împins migrația spre Atlantic, transformând Insulele Canare în principala destinație pentru refugiați și miganți”, se arată în raport.

Organizația estimează că 4.404 oameni, printre care și 205 copii, au murit pe această rută migratorie într-o încercare de a ajunge în Spania, în medie 12 pe zi. Prin comparație, în 2020, numărul de morți și dispăruți pe rutele migratorii era de 2.170.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri