ONU se declară „alarmată” de creșterea masivă a numărului de condamnări de „trădare” și „spionaj” în Rusia

Data publicării:
Bărbat întins pe jos pe burtă în fața unor agenți FSB
Numărul cazurilor de condamnări pe acuzații de trădare și spionaj sunt în creștere în Rusia. În imagine, un bărbat arestat de FSB pentru că ar fi transferat bani forțelor armate ucrainene. Foto: Profimedia Images

Organizația Națiunilor Unite s-a arătat alarmată de numărul în creștere al condamnărilor pentru trădare și spionaj anunțate de autoritățile din Rusia de când a început invazia lui Putin, anul trecut, relatează The Moscow Times.

Conform experților de la ONU, 16 oameni au fost condamnați în Rusia pentru trădare și spionaj în 2022. În 2023, numărul acestor condamnări a crescut cu 43.

Raportoarele ONU, Mariana Kațarova și Irene Khan, și-au exprimat îngrijorările cu privire la arestarea reporterului american Evan Gershkovich în Rusia, la începutul acestui an.

Regimul de la Moscova l-a acuzat pe Gershkovich de „strângerea de secrete de stat la ordinul guvernului american”, în timpul unei călătorii de serviciu în Ekaterinburg. Acolo a fost arestat pe 29 martie.

„Arestarea lui Gershkovich subliniază creșterea recentă a numărului cazurilor de folosire a acuzațiilor de spionaj și trădare pentru arestarea oamenilor în Rusia. Suntem alarmați de această tendință în creștere”, au spus experții ONU, luni.

O persoană condamnată pentru spionaj în Rusia riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani, iar noile adăugiri la lege din aprilie prevăd pedepse cu închisoarea pe viață pentru „înaltă trădare”.

Procesele pentru cazuri de trădare și spionaj se fac cu ușile închise în Rusia, autoritățile susținând că nu pot face publice informații „secrete” din dosare.

„Este un instrument periculos, având în vedere gravitatea acuzațiilor și dificultatea existenței vreunei forme de transparență publică în aceste cazuri”, a transmis ONU.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri