Papa Francisc nu se va întâlni cu Patriarhul Kirill al Rusiei în timpul vizitei în Kazahstan

Data publicării:
Patriarch Kirill of Moscow and all Russia and Pope Francis meet in Havana, Cuba
Papa Francisc și patriarhul Kirill. Foto: Profimedia Images

Papa Francisc și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse nu se vor întâlni luna viitoare, când ambii vor participa la o adunare a liderilor religioși în Kazahstan, a informat miercuri agenția de presă RIA, citată de Reuters.

Papa Francisc, care va merge în capitala Nur-Sultan în perioada 13-15 septembrie pentru a participa la cel de-al VII-lea Congres al liderilor religioși, a declarat în mai multe interviuri recente că speră să se întâlnească cu Patriarhul Kirill în vizita sa în Kazahstan.

Dar mitropolitul Antonie a declarat pentru RIA că nu se pune problema ca cei doi lideri religioși să se întâlnească cu această ocazie. „Această întâlnire trebuie să fie un eveniment independent, în virtutea importanței sale”, a spus Antonie, responsabil pentru relațiile externe, care a purtat discuții cu Francisc la începutul lunii august.

Francisc l-a mai întâlnit pe Kirill o dată, în Cuba, în 2016.

Patriarhul rus Kirill susține invadarea Ucrainei de către Rusia, o poziție care a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume și a declanșat o revoltă internă despre care teologii și academicienii spun că este fără precedent.

Cei doi ar fi trebuit să se întâlnească în luna iunie, la Ierusalim, însă demersurile au fost suspendate. Papa a declarat într-un interviu pentru La Nacion, în luna aprilie, că regretă că planul a trebuit „suspendat”, deoarece diplomații de la Vatican au sfătuit că o astfel de întâlnire „ar putea crea multă confuzie în acest moment”, după ce Patriarhul Kirill a susținut războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.

Ulterior, Papa și Kirill au discutat prin videoconferință. „Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom”, a declarat Papa la începutul lunii mai.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri